Recente berichten

Pagina's: 1 ... 8 9 [10]
91
kloon recepten (Bier) / Re: chouffe kloon
« Laatste bericht door javaboon Gepost op mei 08, 2016, 09:22:08 am »
En ik kom net tot de ontdekking dat ik de koriander vergeten ben mee te koken. Dus dat wordt even wennen :-P
92
kloon recepten (Bier) / chouffe kloon
« Laatste bericht door javaboon Gepost op mei 08, 2016, 09:20:14 am »
staat nu te pruttelen, gisteren gemaakt met heerlijk weer erbij. Eens kijken of het een lekker biertje wordt.

maischschema is enkelstaps op 63 graden.


-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept               : diekebrouw kabouter
Kenmerk                   : kabouter blond
Brouwdatum                : 07-May-16
Biertype                  : Blond(e)
Aantal liters             : 20
Gewenst begin SG          : 1070 (7.7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement        : 0.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater: 29.96 liter
Maischdikte               : 5.00 l/kg
Maischwater               : 0.00 liter
Spoelwater                : -0.04 liter
Kooktijd                  : 75 minuten
Berekende kleur           : 11 EBC(BrouwVisie)
Berekende bitterheid      : 31 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout 3 EBC               92.3 %         6.000 kg       3 EBC                                                                      
Kandijsuiker (bruin)         7.7 %          0.500 kg       10 EBC                                                                           

Massa hop--------------------------------------------------------------
Cascade            7.0 %     30 gr          75 Min.        29 EBU                                                                  
Saaz (CZ)          6.0 %     18 gr          15 Min.        7 EBU                                                                    

Kruiden----------------------------------------------------------------
Koriander          Tijdens koken            16 gr          5 Min.                                                                     

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                 : 3522 Belgian Ardennes

Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam: Algemeen Maischschema
93
marktplaats / gamellen te koop
« Laatste bericht door javaboon Gepost op mei 05, 2016, 05:24:40 pm »
Ik heb nog 3 gamellen te koop, 40 liter uitvoering, de welbekende versie gegalvaniseerd, met RVS binnenkant. 1 van de 3 is al gemodificeerd (bodem eruit en gaten aan de zijkant) en staat hier op het forum in gebruik  ( zie https://www.brouwforum.nl/index.php/topic,22.0.html )


vraagprijs 60 euro per stuk
94
het brouwproces / Re: Hoeveel liter spoelwater
« Laatste bericht door javaboon Gepost op mei 05, 2016, 10:32:22 am »
Hoi javaboon

Ik ga een blond bier maken met 6 kg pilsmout, 60 gram brewers gold hop, 10 gram koriander en als gist 11 gram belle saison gist.
20 liter.

Dan zou het 20 +7 + 4,5 is 31,5 liter water betekenen. Dan 21,5 liter maishwater en 10 liter spoelwater. 

Zelf doe ik alleen maar BIAB, oftewel al het water in 1x in de pan en het maischen in een brouwzak die je er uit takelt. Het iets lagere rendement weegt niet op tegen het gemak er van :)

Het klinkt als een interessant recept, waarom kies je voor belle saison gist?
95
het brouwproces / Re: Hoeveel liter spoelwater
« Laatste bericht door Rick1989 Gepost op mei 04, 2016, 11:20:27 pm »
Hoi javaboon

Ik ga een blond bier maken met 6 kg pilsmout, 60 gram brewers gold hop, 10 gram koriander en als gist 11 gram belle saison gist. 
20 liter.
96
het brouwproces / Re: Hoeveel liter spoelwater
« Laatste bericht door javaboon Gepost op mei 04, 2016, 11:01:59 pm »
Het hangt een beetje van je recept af, maar richtlijn algemeen:
35% verlies door koken, co2 omzetting en sediment in je bier en graanstort verlies ongeveer 3/4 * aantal kilo stort in liters.

Voorbeeld:

Stel je wilt 20 liter bier hebben. je graanstort is 4 kilogram Dan heb je totaal nodig aan water:
20* 0,35 is 7 liter
3/4 * 4 kg is 3 liter water

plus je 20 liter bier, maakt totaal 30 liter water wat benodigd is. Voor spoelwater zou ik dan 1/3 nemen en dus 20 liter maischwater en 10 liter spoel.

Overigens kun je ook gewoon 30 liter maschen en niet spoelen. Dan is je rendement wat lager maar het is wel handiger (bijvoorbeeld via een BIAB)
97
het brouwproces / Hoeveel liter spoelwater
« Laatste bericht door Rick1989 Gepost op mei 04, 2016, 10:04:10 pm »
Hallo, is er een formule voor te berekenen hoeveel liter spoelwater je nodig hebt bij het filteren?
98
het brouwproces / Re: zaterdag brouwdag
« Laatste bericht door javaboon Gepost op april 17, 2016, 09:26:51 am »
Na een weekje gisten op de fles toch even een flesje koud gelegd om te proeven. Het opbouwen van CO2 gaat langzaam merk ik. Er is wel wat prik aanwezig, maar het flesje plopt niet bijster hard. We ligt er een klein laagje gist depot in de fles dus het vordert gestaag. Toch nog even wachten dus. Geduld is een schone zaak.

De smaak was wel erg goed, tikje zoet nog. Proeft niet in de buurt van een duvel, te moutig en veel te veel alcohol. Het maakt niet dat het een minder biertje is, het is echt lekker.
99
Het café / duvel tasting box
« Laatste bericht door javaboon Gepost op april 15, 2016, 09:12:26 pm »
Wie heeft deze al gehad? Ik ben nieuwsgierig naar de smaken.
100
het brouwproces / Re: zaterdag brouwdag
« Laatste bericht door javaboon Gepost op april 12, 2016, 09:43:37 pm »
inmiddels zijn we twee weken verder. Het SG is gedaald van 1090 voor enten naar 1012 en dat is boven verwachting goed.  Bottelen dus ! Berekend alcohol% na bottelen vooraf: 9.7 
werkelijk alcohol% na bottelen op basis van SG bepaling: 10.5%
Pagina's: 1 ... 8 9 [10]