Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Apparatuur / Re: de vraag van vandaag
« Laatste bericht door javaboon Gepost op juni 09, 2019, 09:24:54 am »
Volgens mij gewoon prima te gebruiken. De grote verpakkingen van 25 kg zijn ook niet luchtdicht. De smaak kan ietsjes anders zijn, dus voor reproduceerbaarheid van een bepaald recept misschien niet heel handig, alhoewel je daar tussen batches mout ook verschillen hebt. Maar voor een "restjesbier" prima spul hoor. Leuk om mee te expirimenteren.
2
het brouwproces / Re: 2 of 3 "kook" stappen
« Laatste bericht door javaboon Gepost op juni 09, 2019, 09:21:02 am »
Hmm, ik heb begrepen dat dit niet echt meer een issue is met moderne mouten en je gewoon een 1 staps programma kunt gebruiken. Het geeft marginale verschillen die je in je eindproduct niet gaat terugvinden. De meerstaps maischschema's zijn een erfenis uit het verleden. Bij mij werkt dat prima in ieder geval.
3
het brouwproces / 2 of 3 "kook" stappen
« Laatste bericht door Rudolfus Gepost op juni 08, 2019, 10:09:55 am »
Kwam van de Duitse collega's een simpel antwoord tegen waarom men in 2 of in 3 stappen kookt.
 

"Wat is het verschil bij het maischen met 62 ° / 72 ° of de extra stap 62 ° / 67 ° / 72 ° in het kookproces?"

Antwoord
"62 ° C is er speciaal voor de optimale temperatuur voor de p-amylase,
 en 72 ° C is de beste temperatuur voor de a-amylase.
De extra 67 ° C is een compromis in het bereik van beide enzymen."

Aangezien a-amylase ook substraat is voor het P-amylase verhoogt het aandeel fermenteerbare suikers;
(lees :verdere doorvergisting) hiermee worden de suikers van het p-amylase beter vergistbaar."

"In vergelijking met een onmiddellijke "Durchheizen" van 62 ° C tot 72 ° C kan
daarom de uiteindelijke graad van fermentatie van de wort worden verhoogd.
(lees: lagere eind SG = verdere door vergistng) "
(Heb via vertaling, de tekst wat
leesbaarder proberen te maken)
4
Apparatuur / Re: de vraag van vandaag
« Laatste bericht door Rudolfus Gepost op juni 07, 2019, 06:20:04 am »
Het risico dat de constante zuurstoftoegang de smaak heeft aangetast is zeker aanwezig.
Dan heb je nog de temperatuurverschillen, deze kunnen ook de smaak veranderen.
Maar ik ben vooral voorzichtig bij dit soort zaken, vanwege de meelmot. en andere besmettingen.
Dichte verpakkingen garanderen ook niet alles, maar persoonlijk gaat mijn voorkeur daar naar uit.
Verpakkingen van andere gebruik ik zo wie zo niet omdat ik niet weet hoe het opgeslagen is geweest.
Koop je commercieel, en in mijn geval ,indien aanwezig, biologisch geteeld, dan is de kans op besmetting het kleinst.
Bio heeft ,wegens geen enkele bestrijdingsmiddelen toelating,
mogelijk ook een snellere kans van besmetting. 
Daar tegenover staat een andere smaakervaring.
5
Apparatuur / Re: de vraag van vandaag
« Laatste bericht door bonny himzelluf Gepost op juni 06, 2019, 08:27:12 pm »
ik heb vandaag een arsegan easybrew van 50 liter voor weinig op de kop kunnen tikken, hier zaten nog geopende zakjes met pils mout in.afgesloten in een doos. deze zijn houdbaar tot september 2019. kan ik de geopende nog gebruiken of alleen de dichte afgesloten zakken?
6
het brouwproces / Re: Gist
« Laatste bericht door javaboon Gepost op mei 30, 2019, 09:40:34 am »
Ik ben benieuwd. Volg graag je ontwikkelingen hierin.
7
het brouwproces / Re: Gist
« Laatste bericht door Rudolfus Gepost op mei 29, 2019, 06:05:29 pm »
Aangezien er wel wat informatie op het net te vinden is over een gistbank aanleggen.
Maar de technieken vaak verschillend of summier zijn.
Heb ik vandaag het boek "Basisvaardigheden Microbiologie" aangekocht.
Het is een studenten laboratoriumtechnieken boek.
De info op het net is vaak wat onpraktisch of te technisch, terwijl als ik  
het zelf leer ,stap voor stap uit te voeren, ga ik daar zeker mijn voordeel uit kunnen halen.
"Sui Generis Brewing" op YouTube geeft voor zij die een gistlab, willen zien maken ook veel bruikbare informatie.
Ikzelf ga voor het uitgebreide gedoe.

Groeten Ralf
8
Het café / Re: berichten schrijven probleem?
« Laatste bericht door Rudolfus Gepost op mei 29, 2019, 05:42:17 pm »
Heb geen enkel probleem ondervonden, of het zou nu moeten zijn, maar verwacht het niet

Groeten Ralf
9
Het café / berichten schrijven probleem?
« Laatste bericht door javaboon Gepost op mei 28, 2019, 06:32:10 am »
Ervaren jullie ook problemen met het schrijven of beantwoorden van berichten? Het reactievenster wil bij mij af en toe wel eens haperen, dan moet ik bijvoorbeeld de bold knop indrukken om tekst te kunnen plaatsen.
10
kloon recepten (Bier) / vraagje: recept voor een bitter met body en zonder fruittonen
« Laatste bericht door javaboon Gepost op mei 28, 2019, 06:30:30 am »
Heeft iemand een dergelijk recept?
Pagina's: [1] 2 3 ... 10