Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
het brouwproces / Re: Gist
« Laatste bericht door javaboon Gepost op november 09, 2019, 11:31:35 pm »
Ben heel nieuwsgierig naar de resultaten. Vergisten met een Bret staat bij mij ook nog op de lijst
2
het brouwproces / Re: Gist
« Laatste bericht door Rudolfus Gepost op november 09, 2019, 06:56:10 pm »
Heb Brettanomyces Bruxellensis gekocht, en ga dit gebruiken in een bier , dat ik voor de helft ga bottelen. 
De andere ga ik dus inverteren met Brett. 
En zo ga ik kijken wat dit over een half jaar tot een jaar voor verschil geeft.
Moest wat Ale gist bestellen en dus meteen wat breetanomyces erbij gekocht. 
Gewoon omdat het kan. 8)
Heb mijn eerste wilde gist mogelijk ook zelf gevangen, maar toen ik mijn agar petrischaaltjes uit de koelkast haalde, om ze te bestrijken, waren ze al vervuild. Petrischaaltjes dus een risico van "vervuiling".  En dus heb ik niet hygiënisch genoeg gewerkt. 
En/of niet lang genoeg doorgekookt.
3
voorsteltopic / Re: Even voorstellen
« Laatste bericht door Rudolfus Gepost op november 09, 2019, 06:43:17 pm »
Welkom Jan.
4
voorsteltopic / Re: Even voorstellen
« Laatste bericht door javaboon Gepost op november 05, 2019, 07:21:17 am »
Hoi Jan, welkom!  We zijn een beetje stil hier op het moment, ik hoop dat je aanwezigheid meer leven in de brouwerij kan brengen :-)
5
voorsteltopic / Even voorstellen
« Laatste bericht door JanvanderVlies Gepost op november 04, 2019, 01:59:11 pm »
Beste Brouwers,
Na een aantal niet actief te zijn geweest op dit forum heb ik me opnieuw aangemeld. Ik heb inmiddels meer dan 20 jaar brouwervaring en vind het leuk om nieuwe dingen te leren, vandaar mijn hernieuwde aanmelding. 
Groet
Jan van der Vlies
6
het brouwproces / Re: Gist
« Laatste bericht door Rudolfus Gepost op augustus 21, 2019, 08:59:08 pm »
Om te starten, heb ik deze zomer al mijn basismaterialen voor gistkweek gehaald.
Proefbuizen, buisjes, ent-naalden, voedingsbodem, gistvoeding, alcoholbrander, magneetroerder. 
De basis is er , de theoretische kennis, is bijgespijkerd. 
Binnenkort volgt de praktijk, met vallen, en opstaan. 
Ik ga er vanuit, dat alles niet meteen vlekkeloos gaat lukken, maar ook de mislukkingen, 
en leermomenten zal ik zeker meenemen in mijn verslag. 
Na elk verslag hoop ik ook adviezen te ontvangen, en  op en aanmerkingen zijn dan ook welkom.
De gebruikte technieken zijn een combinatie van ervaringsverslagen van andere, aangevuld met laboratorium technieken. 
De laboratoriumtechnieken houden vooral in , hygiënisch werken, besmettingsgevaar verminderen, ontsmetten, en werkwijze.
Alles dat door de gewone mens te doen is, zonder hogere studies.
Dus alles ga ik zelf uitvoeren en fotograferen , en hier plaatsen. 
Mijn gistreis van begin tot eind.
Ikzelf ga wilde gist vangen, maar je kan ook gewoon gekochte gist opkweken en gebruiken.  
Maar ik wil geen gistproducent wakker schudden, of tegen de haren instrijken wegens falingen, die waarschijnlijk vooral aan mezelf zullen liggen.
En wie weet, vang ik genoeg verschillende gisten, dan kan ik daar nadien weer een smaakpallet verslag van maken.
Tot binnenkort
7
het brouwproces / Re: Gist
« Laatste bericht door javaboon Gepost op augustus 21, 2019, 08:54:36 pm »
good hunting :-)
8
het brouwproces / Re: Gist
« Laatste bericht door Rudolfus Gepost op augustus 21, 2019, 05:45:34 pm »
De dagen gaan korter worden, de nachten koelen af. 
Dus binnen nu ,en 6 weken, zijn de nachten koud genoeg, om wilde gist te gaan vangen.
En om deze te bewaren ga ik deze proberen op te slaan in een gistbank. 
Ik ga dan dus foto's erbij maken, en een gedegen verslag er over schrijven. 
Heb minstens 3 bewaartechnieken, die ik alle drie wil gaan uitproberen, en in verschillende fasen wil gaan beschrijvingen.
Heb het materiaal al in huis gehaald, dus als de nachttemperatuur onder de 6°C gaat, begint de "jacht".
9
Originele eigen recepten (bier) / Re: blond of ipa?
« Laatste bericht door bonny himzelluf Gepost op juli 07, 2019, 02:32:33 pm »
bedankt, we gaan het proberen
10
Originele eigen recepten (bier) / Re: blond of ipa?
« Laatste bericht door javaboon Gepost op juli 06, 2019, 10:28:09 am »
Ah, ok. Die kan rustig richting de 24-26 graden, dan krijg je meer esters. De oudere abdij biertjes waren niet eens gecontroleerd vergist, daar had je altijd smaakverschillen door de temperatuur.  Ik heb ook wel eens een bier ongecontroleerd vergist terwijl het in huis een graad of 28 was. Weliswaar met een US-5 erin, maar toch gaf het een heel andere, iets meer fruitig en drop achtige smaak. Probeer het gewoon maar eens.  Met hogere temperaturen kan het wel zijn dat je ze iets langer moet lageren, het bier kan ook nog flink ontwikkelen in de fles in enkele maanden. 

Ben heel benieuwd!
Pagina's: [1] 2 3 ... 10