Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
het brouwproces / Re: Gist
« Laatste bericht door Rudolfus Gepost op augustus 21, 2019, 08:59:08 pm »
Om te starten, heb ik deze zomer al mijn basismaterialen voor gistkweek gehaald.
Proefbuizen, buisjes, ent-naalden, voedingsbodem, gistvoeding, alcoholbrander, magneetroerder. 
De basis is er , de theoretische kennis, is bijgespijkerd. 
Binnenkort volgt de praktijk, met vallen, en opstaan. 
Ik ga er vanuit, dat alles niet meteen vlekkeloos gaat lukken, maar ook de mislukkingen, 
en leermomenten zal ik zeker meenemen in mijn verslag. 
Na elk verslag hoop ik ook adviezen te ontvangen, en  op en aanmerkingen zijn dan ook welkom.
De gebruikte technieken zijn een combinatie van ervaringsverslagen van andere, aangevuld met laboratorium technieken. 
De laboratoriumtechnieken houden vooral in , hygiënisch werken, besmettingsgevaar verminderen, ontsmetten, en werkwijze.
Alles dat door de gewone mens te doen is, zonder hogere studies.
Dus alles ga ik zelf uitvoeren en fotograferen , en hier plaatsen. 
Mijn gistreis van begin tot eind.
Ikzelf ga wilde gist vangen, maar je kan ook gewoon gekochte gist opkweken en gebruiken.  
Maar ik wil geen gistproducent wakker schudden, of tegen de haren instrijken wegens falingen, die waarschijnlijk vooral aan mezelf zullen liggen.
En wie weet, vang ik genoeg verschillende gisten, dan kan ik daar nadien weer een smaakpallet verslag van maken.
Tot binnenkort
2
het brouwproces / Re: Gist
« Laatste bericht door javaboon Gepost op augustus 21, 2019, 08:54:36 pm »
good hunting :-)
3
het brouwproces / Re: Gist
« Laatste bericht door Rudolfus Gepost op augustus 21, 2019, 05:45:34 pm »
De dagen gaan korter worden, de nachten koelen af. 
Dus binnen nu ,en 6 weken, zijn de nachten koud genoeg, om wilde gist te gaan vangen.
En om deze te bewaren ga ik deze proberen op te slaan in een gistbank. 
Ik ga dan dus foto's erbij maken, en een gedegen verslag er over schrijven. 
Heb minstens 3 bewaartechnieken, die ik alle drie wil gaan uitproberen, en in verschillende fasen wil gaan beschrijvingen.
Heb het materiaal al in huis gehaald, dus als de nachttemperatuur onder de 6°C gaat, begint de "jacht".
4
Originele eigen recepten (bier) / Re: blond of ipa?
« Laatste bericht door bonny himzelluf Gepost op juli 07, 2019, 02:32:33 pm »
bedankt, we gaan het proberen
5
Originele eigen recepten (bier) / Re: blond of ipa?
« Laatste bericht door javaboon Gepost op juli 06, 2019, 10:28:09 am »
Ah, ok. Die kan rustig richting de 24-26 graden, dan krijg je meer esters. De oudere abdij biertjes waren niet eens gecontroleerd vergist, daar had je altijd smaakverschillen door de temperatuur.  Ik heb ook wel eens een bier ongecontroleerd vergist terwijl het in huis een graad of 28 was. Weliswaar met een US-5 erin, maar toch gaf het een heel andere, iets meer fruitig en drop achtige smaak. Probeer het gewoon maar eens.  Met hogere temperaturen kan het wel zijn dat je ze iets langer moet lageren, het bier kan ook nog flink ontwikkelen in de fles in enkele maanden. 

Ben heel benieuwd!
6
Originele eigen recepten (bier) / Re: blond of ipa?
« Laatste bericht door bonny himzelluf Gepost op juli 06, 2019, 07:36:15 am »
excuses, met vergistingsgraad bedoelde ik de temperatuur;-p ik speel normaal op save tussen 20&23 graden bij de hoofdgisting
7
Originele eigen recepten (bier) / Re: blond of ipa?
« Laatste bericht door javaboon Gepost op juli 03, 2019, 06:35:24 am »
die abbey heeft een vergistingsgraad tussen de 75 en 80% ongeveer. 

Met de rest? tsja, ik maak nog wel eens restjesbier, gewoon bij elkaar gooien met hop die je ook over hebt en een gist kiezen die bij je past. is altijd wel lekker bier :)
8
Originele eigen recepten (bier) / Re: blond of ipa?
« Laatste bericht door bonny himzelluf Gepost op juli 02, 2019, 08:59:29 pm »
welke vergistingsgraad zou je dan denken?

en wat zou je met het overige mout doen die teveel is voor dit recept?
9
Originele eigen recepten (bier) / Re: blond of ipa?
« Laatste bericht door javaboon Gepost op juni 27, 2019, 07:26:42 am »
Met deze ingrediënten zou ik voor een blond gaan. Zeker met die gist gaat dat lekker worden, het is inderdaad een optie om wat hoger in temperatuur te gaan vergisten, dan krijg je misschien wel iets bijzonders.
10
Originele eigen recepten (bier) / Re: blond of ipa?
« Laatste bericht door Rudolfus Gepost op juni 27, 2019, 07:16:48 am »
Het zal heerlijk worden, de Saaz heeft lage alfazuren, en dus mogelijk meer smaak, de Hallertau zit hoog in zijn Alfazuren en dus minder smaak met meer bitter.
De Saaz op het eind gaat je bier zeker geen kwaad doen wat betreft smaak. De ervaring zal het leren. 
De Abbey geeft veel smaakesters, bij gecontroleerd vergisten.
Als je niet te weinig wort maakt, lijkt het me een uitstekend bier voor de liefhebber. 
Ik hoor graag het resultaat. 
Ik weet dat vaak mensen roepen, ik zou dit veranderen, en dat aanpassen, maar ieder brouwt naar eigen idee en inzicht, en ik denk dat het je zeker gaat smaken. 
Probeer wel de vergistingsgraad hoog genoeg te houden, als je de esters in je bier wil hebben. 
Maar temperatuur zal de komende weken waarschijnlijk geen probleem zijn.

Groeten Ralf
Pagina's: [1] 2 3 ... 10