Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - javaboon

Pagina's: [1] 2 3 ... 7
1
Originele eigen recepten (bier) / Re: blond of ipa?
« Gepost op: juli 06, 2019, 10:28:09 am »
Ah, ok. Die kan rustig richting de 24-26 graden, dan krijg je meer esters. De oudere abdij biertjes waren niet eens gecontroleerd vergist, daar had je altijd smaakverschillen door de temperatuur.  Ik heb ook wel eens een bier ongecontroleerd vergist terwijl het in huis een graad of 28 was. Weliswaar met een US-5 erin, maar toch gaf het een heel andere, iets meer fruitig en drop achtige smaak. Probeer het gewoon maar eens.  Met hogere temperaturen kan het wel zijn dat je ze iets langer moet lageren, het bier kan ook nog flink ontwikkelen in de fles in enkele maanden. 

Ben heel benieuwd!

2
Originele eigen recepten (bier) / Re: blond of ipa?
« Gepost op: juli 03, 2019, 06:35:24 am »
die abbey heeft een vergistingsgraad tussen de 75 en 80% ongeveer. 

Met de rest? tsja, ik maak nog wel eens restjesbier, gewoon bij elkaar gooien met hop die je ook over hebt en een gist kiezen die bij je past. is altijd wel lekker bier :)

3
Originele eigen recepten (bier) / Re: blond of ipa?
« Gepost op: juni 27, 2019, 07:26:42 am »
Met deze ingredi├źnten zou ik voor een blond gaan. Zeker met die gist gaat dat lekker worden, het is inderdaad een optie om wat hoger in temperatuur te gaan vergisten, dan krijg je misschien wel iets bijzonders.

4
Apparatuur / Re: de vraag van vandaag
« Gepost op: juni 09, 2019, 09:24:54 am »
Volgens mij gewoon prima te gebruiken. De grote verpakkingen van 25 kg zijn ook niet luchtdicht. De smaak kan ietsjes anders zijn, dus voor reproduceerbaarheid van een bepaald recept misschien niet heel handig, alhoewel je daar tussen batches mout ook verschillen hebt. Maar voor een "restjesbier" prima spul hoor. Leuk om mee te expirimenteren.

5
het brouwproces / Re: 2 of 3 "kook" stappen
« Gepost op: juni 09, 2019, 09:21:02 am »
Hmm, ik heb begrepen dat dit niet echt meer een issue is met moderne mouten en je gewoon een 1 staps programma kunt gebruiken. Het geeft marginale verschillen die je in je eindproduct niet gaat terugvinden. De meerstaps maischschema's zijn een erfenis uit het verleden. Bij mij werkt dat prima in ieder geval.

6
het brouwproces / Re: Gist
« Gepost op: mei 30, 2019, 09:40:34 am »
Ik ben benieuwd. Volg graag je ontwikkelingen hierin.

7
Het caf├ę / berichten schrijven probleem?
« Gepost op: mei 28, 2019, 06:32:10 am »
Ervaren jullie ook problemen met het schrijven of beantwoorden van berichten? Het reactievenster wil bij mij af en toe wel eens haperen, dan moet ik bijvoorbeeld de bold knop indrukken om tekst te kunnen plaatsen.

8
Heeft iemand een dergelijk recept?

9
Apparatuur / Re: de vraag van vandaag
« Gepost op: mei 28, 2019, 06:29:33 am »
Hoeft op zich geen probleem te zijn. Goede brander erbij en als het afkoelen echt hard gaat een mantel er omheen (let er wel op dat die vuurbestendig is, iets van glaswol bv en niet helemaal tot onder). 

Mijn pan komt bij menno vandaan overigens (https://www.marktplaats.nl/a/huis-en-inrichting/keuken-potten-en-pannen/m1274207477-100-liter-kookpan-brouwketel-brouwpan-kookketel.html)

10
Apparatuur / Re: de vraag van vandaag
« Gepost op: mei 27, 2019, 11:10:53 am »
Ik heb niet heel veel verstand van de electrische varianten, behalve wat ik lees van anderen. Wat ik heb begrepen is het vooral de keuze tussen 30 of 50 liter wat je beperkt in de keuze en voor de rest is het allemaal redelijk hetzelfde. Let wel op dat je hele zware bieren misschien niet zo goed kunt brouwen met die dingen, ivm je beslagdikte.

Wat verschil tussen aluminium en RVS betreft: daar moet je rekening houden met 2 dingen: 1) aluminium is wat kwetsbaarder voor beschadigingen aan de binnenzijde en is ook wat ruwer aan de binnenzijde, dus alleen gebruiken voor het maischen en koken ivm het reinigen van je materialen. en 2) Aluminium koelt sneller af en warmt sneller op dan RVS dus is anders qua omgang met verwarmen. Het zal niet heel veel schelen omdat aluminium vaak wat dikwandiger is. Mijn ervaring is gebruik rvs.

11
voorsteltopic / Re: Goedemorgen
« Gepost op: mei 24, 2019, 07:13:18 am »
Dat van die druk regelaars is wel slim, hoe kun je die snel wisselen tijdens het brouwproces? of heb je 2 slangen aan 1 brander?
Nee, snelle slangkoppeling met een vleugelmoer. Zo snel koelt de boel ook weer niet af :-)

12
voorsteltopic / Re: Goedemorgen
« Gepost op: mei 22, 2019, 07:10:13 am »
Ik heb 2 verschillende drukregelaars, 1 30mbar en 1 2 bar. Die laatste is voor het snel opwarmen en daarna rustig de eerste gebruiken. Isolatie moet ik nog om de pan krijgen, dat zou wellicht wel de schommelingen in de hand houden.

13
voorsteltopic / Re: Goedemorgen
« Gepost op: mei 21, 2019, 07:22:59 am »
Hoi Bonny, welkom hier. Electrisch brouwen heeft ook nadelen hoor, het kan (veel) langer duren, het rondpompsysteem kan verstopt raken en aanbranden onderin is ook wel een ding. Zelf brouw ik met een 100 liter pan via BIAB. Ook niet perfect, maar simpel en doeltreffend. Het precies op temperatuur houden van je maisch is inderdaad wel wat lastig. Ik overweeg voor bijverwarming een indirecte methode inmiddels, door een warmtewisselaar of iets dergelijks, maar ben er ook nog niet uit.

Veel plezier op het forum en laat vooral zien wat je doet, altijd interessant !

14
het brouwproces / Re: blikbiertje
« Gepost op: mei 02, 2019, 08:59:01 am »
Zo, blikbiertje gebotteld, 6gram/liter suiker voor een beetje prik. Smaak tussen door was best wel redelijk. Komt niet in de buurt van een volgraan brouw maar het is ook geen slecht spul.

15
Recepten (overige) / Re: appelcider
« Gepost op: mei 02, 2019, 08:57:26 am »
Ok, Toch eens over nadenken om te proberen dan.

Pagina's: [1] 2 3 ... 7