1
kloon recepten (Bier) / Re: Berliner Weisse
« Gepost op: augustus 13, 2020, 12:15:10 pm »
Het zuur bier werd vroeger rond November gemaakt, en dan naar een lange vergistingsperiode gedronken,
heb nu 3 stuks 20L flessen staan , met bier van November, Februari en Maart.
Wil in November een jong bier maken om de November te mengen.
Men kan zijn eigen gist buiten vangen, maar voor €10,- voor 2 brouwsels, dan wil ik nog geen risico lopen.
Had deze keer gewoon een glas uit Februari gehaald, en in Maart gegoten,
En er wordt door mij in elk geval ook een Saccharomyces gist gebruikt, de "wilde" gist vermeerderd sneller,
en wint het uiteindelijk toch.
Maar een van de volgende bieren ga ik proberen wild te vergisten.
Gewoon mout maken , dit buiten zetten met wat fijnmazig net er over,
en als het gaat vergisten, een week later een bier Maïschen.
Met een gewone gist beginnen , mocht de wilde gist niet lukken,
dan heb ik binnen een week een "wilde" gist besteld.
Heb uiteraard ook wat wilde gist in Glycerol ingevroren, en een gedeelte in 0.8% zoutoplossing gedaan.
Schijnt jaren goed te blijven.
heb nu 3 stuks 20L flessen staan , met bier van November, Februari en Maart.
Wil in November een jong bier maken om de November te mengen.
Men kan zijn eigen gist buiten vangen, maar voor €10,- voor 2 brouwsels, dan wil ik nog geen risico lopen.
Had deze keer gewoon een glas uit Februari gehaald, en in Maart gegoten,
En er wordt door mij in elk geval ook een Saccharomyces gist gebruikt, de "wilde" gist vermeerderd sneller,
en wint het uiteindelijk toch.
Maar een van de volgende bieren ga ik proberen wild te vergisten.
Gewoon mout maken , dit buiten zetten met wat fijnmazig net er over,
en als het gaat vergisten, een week later een bier Maïschen.
Met een gewone gist beginnen , mocht de wilde gist niet lukken,
dan heb ik binnen een week een "wilde" gist besteld.
Heb uiteraard ook wat wilde gist in Glycerol ingevroren, en een gedeelte in 0.8% zoutoplossing gedaan.
Schijnt jaren goed te blijven.