Hallo
Graag jullie mening over het volgende Stout recept
Sweet Wheat Imperial stout
American-Style Imperial Stout
13.0% / 28 °P
Recept door
Mathijs Wildeboer
Volmout
BIAB (No sparge)
78% efficiëntie
Batchvolume: 25 L
Kooktijd: 60 min
Maischwater: 36.79 L
Totaal water: 36.79 L
Kookvolume: 28.56 L
SG voor koken: 26.1 °P
Kenmerken
Begin SG: 28 °P
Eind SG: 5.3 °P
IBU (Tinseth): 63
BU/GU: 0.53
Kleur: 162 EBC
Maischen
Mashing in — 48 °C — 0 min
Protine Rest — 52 °C — 20 min
Beta Amylases — 62 °C — 50 min
Beta/Alfa amylases — 68 °C — 30 min
Alfa amylases — 72 °C — 20 min
Mash Out — 78 °C — 5 min
Mouten (12.5 kg)
4 kg (32%) — Weyermann Dark Wheat Malt — Graan — 17 EBC
4 kg (32%) — Weyermann Pilsner — Graan — 3.3 EBC
2 kg (16%) — Weyermann Caramel Wheat Malt — Graan — 125 EBC
1.25 kg (10%) — Weyermann Caraaroma — Graan — 350 EBC
1.25 kg (10%) — Weyermann Chocolate Wheat — Graan — 1050 EBC
Overige (1 kg)
1 kg — Rice Hulls — Toevoeging — 0 EBC
Hop (400 g)
25 g (9 IBU) — Hallertau Tradition 5.9% — Koken — 60 min
25 g (7 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 4.7% — Koken — 60 min
25 g (7 IBU) — Spalter Select 4.7% — Koken — 60 min
25 g (6 IBU) — Tettnang 3.9% — Koken — 60 min
25 g (6 IBU) — Hallertau Tradition 5.9% — Koken — 20 min
25 g (5 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 4.7% — Koken — 20 min
25 g (5 IBU) — Spalter Select 4.7% — Koken — 20 min
25 g (4 IBU) — Tettnang 3.9% — Koken — 20 min
25 g (4 IBU) — Hallertau Tradition 5.9% — Koken — 10 min
25 g (3 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 4.7% — Koken — 10 min
25 g (3 IBU) — Spalter Select 4.7% — Koken — 10 min
25 g (3 IBU) — Tettnang 3.9% — Koken — 10 min
25 g (1 IBU) — Hallertau Tradition 5.9% — Aroma — 20 min whirlpool
25 g (1 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 4.7% — Aroma — 20 min whirlpool
25 g (1 IBU) — Spalter Select 4.7% — Aroma — 20 min whirlpool
25 g (1 IBU) — Tettnang 3.9% — Aroma — 20 min whirlpool
Diversen
5 g — Calcium Chloride (CaCl2) 40% — Maischen
5 g — Epsom Salt (MgSO4) — Maischen
Gist
4 pkg — Lallemand (LalBrew) Nottingham Yeast 82%
598 miljard gistcellen
0.86 miljoen cellen / ml / °P
Vergisten
Hoofdvergisting — 20 °C — 10 dagen
diacetyl rest — 18 °C — 3 dagen
Coldcrash — -1 °C (3 dagen verloop) — 10 dagen
Carbonisatie: 5 g/L
Waterprofiel
Ca2+62
Mg2+15
Na+12
Cl-31
SO42-64
HCO3-173
Het lijkt mij een erg moeilijk recept, zowel op de hopgiften als op het maisschema. Wat is je achterliggende gedachte daarbij? Denk je ook dat je vergisting het zo snel haalt met een dergelijk alcohol percentage?
Of het lekker wordt.... Dat denk ik dan weer wel :-)
Javaboon dit recept is voor een vriend bedoeld hij heeft mijn gevraagd om een stout recept te schijven
De hoppen en meeste mout soorten die gebruikt worden heeft hij op voorraad van daar deze keuze(restverwerking). wat betreft het maisschema ontkom ik niet aan een eiwitrust op 52c ivm de grootte hoeveelheid tarwe mouten anders krijg je vlokken en eiwit troebeling in je bier is zijn ervaring. Het bier mag ook niet al te droog worden vandaar de 68c rust .
De gebruikte gist zou het alcohol percentage aan moeten kunnen of het ook daadwerkelijk gaat lukken weet ik ook niet
het recept is nog in de ontwikkelingsfase dus aanpassingen zijn welkom
MVG mathijswildeboer