Nieuws:

Mocht iemand problemen met het forum hebben mail vooral: [email protected] om dit te melden!

Hoofdmenu

Recente berichten

#21
Het café / Biernamen
Laatste bericht door Rudolfus - december 31, 2021, 10:45:49 AM
Ik vraag me af waar jullie de namen van je bier vandaan halen?
De inspiratie is vaak een aanwijzing wat de mens roert.
Of heeft jou bier geen naam, of alleen een type aanwijzing?
Ik zelf gebruik de namen van mijn vrouwelijke voorouders, en de vrouwelijke voorouders van de partner.
De vrouwelijke, omdat dit de enige 99.9% zekere voorouder is.
Ik heb wat familie onderzoek gedaan, en de laatste namen: Jonkvrouwe Elisabeth (ca1250),
Ida "de Grote" (ca 1580), "Duchess" Angelica zijn voorouders uit mijn gezin.
"...." zijn de door mij gegeven titels.
Ik ben benieuwd.
#22
Originele eigen recepten (bier) / Re: Marquise WILHELMINE
Laatste bericht door javaboon - december 29, 2021, 09:53:04 AM
Dank, ik ga dat eens proberen bij de volgende batch, waarschijnlijk ergens begin januari
#23
het brouwproces / Re: Gist
Laatste bericht door Rudolfus - december 28, 2021, 01:38:30 PM
Vorige week een cementkuip met wort buiten gezet, onder het afdak.
Het wort begint al stilletjes te schuimen.
Dus de vergisting is spontaan op gang gekomen.
Ben benieuwd wat dit over een jaar wordt.
#24
Originele eigen recepten (bier) / Re: Marquise WILHELMINE
Laatste bericht door Rudolfus - december 28, 2021, 01:33:04 PM
Spoelen met 1.5 liter waterkoker.
En dan 10 liter, maar mijn Grainfather staat wel op de grond (buiten).
Dus rondom spoelen geen probleem.
Redelijk snel gieten zodat het goed uitspoelt.
#25
Originele eigen recepten (bier) / Re: Marquise WILHELMINE
Laatste bericht door javaboon - december 25, 2021, 11:43:55 AM
Leuk.

Hoe doe jij dat spoelen overigens in een brewfather? Ik vond spoelen altijd een hoop gedoe en het leverde in mijn beleving niet veel op, maar misschien heb ik het wel mis.
#26
Apparatuur / Re: klarstein Mundschenk 3XL
Laatste bericht door javaboon - december 25, 2021, 11:41:58 AM
Ja, ik heb een hop mand, maar totaal vergeten te gebruiken. Het bazooka filter onderin moet ik er ook maar afhalen, dat levert alleen maar problemen op. Ondertussen heb ik ook een koelspiraal gekocht mocht het nog eens gebeuren.

Volgende brouw ergens januari, voorlopig helaas druk met werk.
#27
Originele eigen recepten (bier) / Re: Marquise WILHELMINE
Laatste bericht door Rudolfus - december 24, 2021, 10:36:28 AM
Stuur over een half jaar wel eens iets op. :)
Op het moment is het nog niet helemaal op smaak.
Ook slaat het schuim na 2 minuten neer.
Maar de smaak is al echt van een zuur bier, maar het heeft zoals dat bij dit soort bier hoort,
nog wat te rijpen.
#28
Apparatuur / Re: klarstein Mundschenk 3XL
Laatste bericht door Rudolfus - december 24, 2021, 10:32:37 AM
Al doende leert de mens, het plaatje bij de koop, 
is meestal gemaakt, zonder de standaard problemen.
 
De pallets gaven hier ook het probleem, door de spider of een hopcilinder was het probleem opgelost.
Bij het drooghoppen wordt er vaak een soort hopcilinder gebruikt, deze gooi ik dus de mout ,
en laat de pompslang er over heen lopen.
Hop Tube • Brouwland
Spider gebruik ik bij het koken.
#29
Originele eigen recepten (bier) / Re: Marquise WILHELMINE
Laatste bericht door javaboon - december 14, 2021, 07:14:04 AM
Ik heb nog een paar flessen 0,75 liter van Eanske spontaan uit 2016 geloof ik. Ik wil daar nog wel eens 2 flesjes van ruilen voor wat lekkers als je interesse hebt?
#30
Apparatuur / Re: klarstein Mundschenk 3XL
Laatste bericht door javaboon - december 14, 2021, 07:12:33 AM
Het was de eerste keer vooral wennen. Ik kom van een gasgestookte installatie met een biab zak waar het proces flink anders is. Het brouwen is wel veel makkelijker en daar zit gelijk ook het gevaar. Ergens halverwege sloeg het filterbed dicht en trok de pomp de bodem leeg. Mijn fout natuurlijk, ik had de overloop pijp veel te hoog gezet, dat is de beveiliging tegen drooglopen. Ook na het koken de boel afkoelen via een platenkoeler was onhandig, het mesh filter onderin sloeg steeds dicht door de hop pellets. Het is ook niet de geadviseerde wijze van werken, dus dat was les 2.  Ik ga eens kijken of ik dit weekeinde nog eens een batch kan brouwen.

Wat betreft het uit tillen van de mout korf: dat is inderdaad amper te doen. Ik ga daar een takelopstelling lassen, dan mag het geen probleem meer zijn :-)