Pale ale mout Bio 2000gr 6-9 EBC
Tarwemout Ruby Bio 1000gr 40-60 EBC
Roasted Barley Bio 500 gr 1000-1400 EBC
Special B Bio 500gr 300 EBC
Melanoide mout lgt Bio 500gr 40 EBC
Mangrove Jack M36 Liberty Bell Ale yeast.
Brettanomyces Bruxellensis
50gr Fuggle Bio 6.04% Pallets
50gr Opal Bio 8.3% Pallets
Pallets 9 maanden bij 18°C in trommel.
16 liter start
7 liter spoelen
Grainfather.
42°C 30min
56°C 30min
65°C 30min
72°C 30min
Spoelen
Hop toevoegen
100°C 50min
In fermentor af laten koelen tot max 25°C
SG 1050
M36 toevoegen.
Naar ongeveer 1 week (M36 gestopt) de Brettanomyces Bruxellensis toevoegen.
Voordat de Brett toegevoegd wordt verdeelt over 2 Dame-Jeanne's van 15 L en 10 L,
zodat het proces gevolgd kan worden, in een normaal donkere ruimte.
P.S.
Vele zullen zeggen, dat men snel moet koelen, er is een maar....
Brettanomyces lost alles op.
Dit geheel gaat 9 tot 18 maanden vergisten.
Op het moment dat ik dit typ zit ik op 8 maanden, en het bier begint langzaam op smaak te komen.
Het wordt een bier tussen EBC 69 en EBC 90
Zuur bier is voor de liefhebber, is het te zuur naar je zin,
gewoon een jong bier er onder mengen en je hebt geuze.
Begin Oktober heb ik dit bier gebotteld, en de smaak was redelijk zuur, (zoals bedoeld).
Heb elke maand even belucht. (5min).
Nu nog een half jaar wachten en kijken of het echt lekker word.
Zie het als een oude Geuze Boon.
De 2016-2017 is heerlijk, de 2017-2018 is nog niet op smaak,
de 2018-2019 is nog niet echt te drinken.
Overigens zijn deze THT tot 2040.
Equestre Cornelia
Ben half Oktober met dezelfde moutverhoudingen begonnen,
alleen het maischschema en de gist veranderd.
49°C 15 min
56°C 30 min
65°C 30 min
72°C 30 min
Spoelen
MJ M76 gist
Na 12 Dagen WY Roeselare
Jonkvrouwe van der AA
1 November de volgende .
Zelfde mout , alleen de 49° maischtijd verhoogt naar 30 Min.
Eerste gist Safale US 05
Na 8 dagen de WLP 653 toegevoegd.
Aangezien de gist eigenlijk het essentiële verschil maakt, geen apart recept
Ik heb nog een paar flessen 0,75 liter van Eanske spontaan uit 2016 geloof ik. Ik wil daar nog wel eens 2 flesjes van ruilen voor wat lekkers als je interesse hebt?
Stuur over een half jaar wel eens iets op. :)
Op het moment is het nog niet helemaal op smaak.
Ook slaat het schuim na 2 minuten neer.
Maar de smaak is al echt van een zuur bier, maar het heeft zoals dat bij dit soort bier hoort,
nog wat te rijpen.
Leuk.
Hoe doe jij dat spoelen overigens in een brewfather? Ik vond spoelen altijd een hoop gedoe en het leverde in mijn beleving niet veel op, maar misschien heb ik het wel mis.
Spoelen met 1.5 liter waterkoker.
En dan 10 liter, maar mijn Grainfather staat wel op de grond (buiten).
Dus rondom spoelen geen probleem.
Redelijk snel gieten zodat het goed uitspoelt.
Dank, ik ga dat eens proberen bij de volgende batch, waarschijnlijk ergens begin januari