Nieuws:

Mocht iemand problemen met het forum hebben mail vooral: [email protected] om dit te melden!

Hoofdmenu

Recente berichten

#51
het brouwproces / Re: Gisten en hun eigenschappe...
Laatste bericht door Rudolfus - juli 05, 2020, 12:06:10 PM
















































































































































































































































































































Weihestephan   PilsW105Ondergist8-14°C
W107
W111 8-14°C
W159 8-14°C
W164 10-14°C
W168 10-16°C
W1939-14°C
W19510-14°C
W34/70Ondergist10-14°C
W34/78Ondergist9-14°C
W599-14°C
W66/70Ondergist6-14°C
W69 9-14°C
W729-14°C
W8410-14°C
W109Ondergist8-14°C
W120 
W127Bovengist18-20°C
W149Bovengist16-23°C
W175Bovengist16-23°C
W205Bovengist16-23°C
W214Bovengist16-23°C
W216
W362Bovengist18-20°C
W68Bovengist16-23°C
W138Bovengist15-21°C Alt 18-21°C Ale
W148Bovengist15-21°C Alt 18-21°C Ale
W165Bovengist15-23°C
W174Bovengist18-21°C
W184Bovengist15-23°C
W192Bovengist15-21°C
W208Bovengist16-23°C
W238Bovengist15-23°C
W177Bovengist15-23°C
W378Bovengist16-23°C
W100Bovengist20-23°C
W210Bovengist18-23°C
W21121-23°C
W21321-23°
W306Bovengist16-23°C
W37618-23°C 
WDB 24Nagist Lambic21-30°C
WSL 17lage gisting13-16°C
Saccharomycodes ludwigii
#52
het brouwproces / Re: Gisten en hun eigenschappe...
Laatste bericht door Rudolfus - juli 05, 2020, 12:04:42 PM










































































































































































































MauribrewAle 514Bovengist22°C1gr/10 Liter
DraughtBovengist13-23°C1,5gr/10 Liter
Lager 479Ondergist10-15°C2gr/10 Liter
WeissBovengist15-30°C1gr/10 Liter
Omega Yeast                       AlesOYL-05211%18-22°CVloeibaar
OYL-02110%18-24°CVloeibaar
OYL-04410%18-21°CVloeibaar
OYL-20010%24-29°CVloeibaar
OYL-00411%16-23°CVloeibaar
British AlesOYL-00610%18-22°CVloeibaar
OYL-01110%18-23°CVloeibaar
OYL-0169%18-22°CVloeibaar
OYL-00512%17-22°CVloeibaar
Belgian AlesOYL-02412%18-26°CVloeibaar
OYL-02811-12%18-26°CVloeibaar
OYL-04212%21-29°CVloeibaar
Norwegian AlesOYL-05711%17-37°CVloeibaar
OYL-06112%20-37°CVloeibaar
OYL-09112%21-35°CVloeibaar
LagersOYL-1149%11-17°CVloeibaar
Bretts and BlendsOYL-21710%20-27°CVloeibaar
OYL-21011%20-27°CVloeibaar
OYL-21111%20-27°CVloeibaar
OYL-21211%20-27°CVloeibaar
OYL-21811%20-29°CVloeibaar
Bacterial culturesOYL-605Bacteria20-35°CVloeibaar
HybridsOYL-50011%18-26°CVloeibaar
#53
het brouwproces / Re: Gisten en hun eigenschappe...
Laatste bericht door Rudolfus - juli 05, 2020, 12:01:54 PM











































































































































































































































































































































































Imperial    ALESA01 HouseBovengist16-21°C
A04 BarbarianBovengist16-21°C
A07 FlagshipBovengist16-22°C
A09 PubBovengist18-21°C
A10 DarknessBovengist17-22°C
A15 IndependenceBovengist16-22°C
A18 JoystickBovengist16-21°C
A20 CitrusBovengist19-27°C
A24 Dry HopBovengist18-23°C
A31 TartanBovengist18-21°C
A38 JuiceBovengist18-21°C
German ALESG01 StefonBovengist17-23°C
G02 KaiserBovengist13-18°C
Wild & SoursF08 Sour Batch KidzBovengist20-24°C
W15 Suburban BrettHergister18-23°C
SeasonalsA43 Loki16-37°C
Belgian ALESB44 WhiteoutBovengist17-22°C
B45 GnomeBovengist18-24°C
B48 Triple DoubleBovengist18-25°C 
B51 WorkhorseBovengist18-25°C
B56 RusticBovengist20-27°C
B63 MonasticBovengist20-26°C
B64 NapoleonBovengist18-26°C
LagersL05 CablecarOndergist13-18°c
L13 GlobalOndergist8-13°C
L17 HarvestOndergist10-16°C
L28 UrkelOndergist11-14°C
LallemandDiamond LagerOndergist10-15°C5-8gr/10 Liter
Munich ClassicBovengist17-22°C11,5gr/20-30 Liter
London ESBOndergist18-22°C11,5gr/20-30 Liter
AbbayeBovengist17-23°C1gr/10 Liter
BRY-97Bovengist17-23°C11gr/10-15 Liter
Windsor aleBovengisttot 7%15-22°C11gr/10-15 Liter
Munich ClassicBovengist17-22°C11gr/10-20 Liter
Belle SaisonBovengist15-35°C1gr/10 Liter
CBC-1nvt1gr/10 Liter
Notingham AleBovengist10-22°C1gr/10 Liter
Mangrove JacksM15- Empire AleBovengist18-22°C1-2gr/10 Liter
M20 Bavarian Wheat YeastBovengist18-30°C1-2gr/10 Liter
M21 Belgian WiteBovengist18-25°C1-2gr/10 Liter
M29 French SaisonBovengist26-32°C1-2gr/10 Liter
M31 Belgian TripelBovengist18-28°C1-2gr/10 Liter
M36 Liberty Bell AleBovengist18-23°C1-2gr/10 Liter
M41 Belgian AleBovengist18-28°C1-2gr/10 Liter
M42 New World Strong AleBovengist16-22°C1-2gr/10 Liter
M44 US West CoastBovengist18-23°C1-2gr/10 Liter
M47 Belgian AbbeyBovengist18-25°C1-2gr/10 Liter
M54 Californian LagerOndergist18-20°C2-3gr/10 Liter
M76 Bavarian LagerOndergist8-14°C2-3gr/10 Liter
M84 Bohemian Lager YOndergist10-15°C2-3gr/10 Liter
#54
het brouwproces / Re: Gisten en hun eigenschappe...
Laatste bericht door Rudolfus - juli 05, 2020, 11:59:16 AM

























































































































































































































































































































































































































































































CrossmyloofBelgian Ale YeastBovengist15-28°C
Californian Common YeastOndergist17-22°C
Kölsch YeastOndergist17-22°C
Bovengist18-28°C
Us Pale Ale YeastBovengist18-25°C
KristalweizenBovengist15-28°C
Real Ale YeastBovengist18-25°C
FermentisSafAle S-33Bovengist15-24°C11,5gr/20-30 Liter
SafAle T-58Bovengist15-20°C11,5gr/20-30 Liter
SafAle S-04Bovengist18-24°C5-8gr/10 Liter
SafAle US-05 (56)15-24°C5-8gr/10 Liter
SafAle WB-06Bovengist15-24°C5-8gr/10 Liter
SafAle W-34/70Bovengist10-14°C8-12gr/10 Liter
SafAle K-97Bovengist15-20°C (12-25°C)5-8gr/10 Liter
SafAle BE-13418-28°C11,5gr/20-30 Liter
SafLager S-23Ondergist9-15°C8-12gr/10 Liter
SafLager S-189Ondergist12-15°c  (9-22°C)Temp. Afhankelijk
SafAle F-2nvt
SafAle B-256Bovengist15-25°C11,5gr/20-30 Liter
AbbayeBovengist12-25°C11,5gr/20-30 Liter
Giga yeastGY00118-25°C
GY0029-13°C
GY00320-25°C
GY00513-21°C
GY00719-25°C
GY01118-25°C
GY01418-27°C
GY01519-23,°C
GY01613-20°C
GY01718-26°C
GY01818-27°C
GY02018-23°c
GY02115-23°C
GY02718-27°C
GY02818-27°C
GY02919-24°C
GY0309-15°C
GY031 18-24°C
GY04418-24°C
GY04510-15°C
GY04718-27°C
GY04818-27°C
GY05417-24°C
GY07720-27°C
GY08018-22°C
GB001Bacteria
GB002Bacteria
GB110Bacteria
GB121Bacteria
GB122Bacteria
GB123Bacteria
GB124Bacteria
GB144Bacteria
GB150Bacteria
GB159Bacteria
GozdawaGerman Lager W35 Ondergist12-22°C
Czech Pilsner 18 Ondergist9-20°C
Pure Ale 7 Bovengist16-32°C (<20° neutr.)
Old German Altbier 9 Bovengist12-25°C
U.S. West Coast Bovengist14-24°C
Bavarian Wheat 11 Bovengist20-32°C (>24° banaan)
Fruit Blanche G1 Bovengist20-32°C 
Classic Belgian Witbier Bovengist16-25°C
Belgian Fruit & Spicy Ale Bovengist18-30°C
Porter & Kvass Bovengist16-32°C
#55
het brouwproces / Gisten en hun eigenschappen
Laatste bericht door Rudolfus - juli 05, 2020, 11:56:21 AM
Kleine opzet van gisten


































































































BrewfermBlancheBovengist18-24°C5-8gr /10 liter
LagerOndergist12-15°C3-6gr/10 Liter
TopBovengist18-25°C6gr/10 Liter
Bulldog BrewsB1 Universal AleBovengist18-23°C10gr/20-25L
B4 English AleBovengist16-21°C10gr/20-25L
B5 American WestBovengist16-21°C10gr/20-25L
B16 Belgian SaisonBovengist18-30°C10gr/20-25L
B19 Belgian TrapixBovengist18-25°C10gr/20-25L
B23 Steam LagerOndergist13-20°C10gr/20-25L
B34 German LagerOndergist9-14/C10gr/20-25L
B38 Amber LagerOndergist9-14°C10gr/20-25L
B44 European AleBovengist15-21°C10gr/20-25L
B49 Bavarian WheatBovengist18-25°C10gr/20-25L
#56
kloon recepten (Bier) / Re: vraagje: recept voor een b...
Laatste bericht door Rudolfus - juli 05, 2020, 11:33:41 AM
Bitter of zuur?
Wil je een bitter bier dan ga je vergisten met een neutrale gist.
Kies daarbij een Hop met een hoog gehalte alfazuren, zoals deze  
https://bio-brouwmaat.nl/product/centennial-bio-hop-pellets/
Deze is bloemig niet fruitig.
#57
voorsteltopic / Re: Even voorstellen
Laatste bericht door Rudolfus - juli 05, 2020, 11:28:39 AM
Welkom Gavjo,
We geven niet zo snel op.
#58
Originele eigen recepten (bier) / Marquise WILHELMINE
Laatste bericht door Rudolfus - juli 05, 2020, 11:27:12 AM
Pale ale mout            Bio  2000gr  6-9 EBC
Tarwemout Ruby       Bio  1000gr  40-60 EBC
Roasted Barley          Bio  500 gr   1000-1400 EBC
Special B                   Bio  500gr     300 EBC
Melanoide mout lgt Bio  500gr      40 EBC

Mangrove Jack M36 Liberty Bell Ale yeast.
Brettanomyces Bruxellensis
50gr Fuggle  Bio 6.04% Pallets
50gr Opal     Bio 8.3%   Pallets
Pallets 9 maanden bij 18°C in trommel.
16 liter start 
7 liter spoelen

Grainfather.

42°C  30min
56°C  30min
65°C  30min
72°C  30min 
Spoelen
 
Hop toevoegen
100°C 50min 
In fermentor af laten koelen tot max 25°C
SG 1050
M36 toevoegen.
Naar ongeveer 1 week (M36 gestopt) de Brettanomyces Bruxellensis toevoegen.
Voordat de Brett toegevoegd wordt verdeelt over 2 Dame-Jeanne's van 15 L en 10 L,
zodat het proces gevolgd kan worden, in een normaal donkere ruimte.

P.S.
Vele zullen zeggen, dat men snel moet koelen, er is een maar....
Brettanomyces lost alles op.
Dit geheel gaat  9 tot 18 maanden vergisten.
Op het moment dat ik dit typ zit ik op 8 maanden, en het bier begint langzaam op smaak te komen.
Het wordt een bier tussen EBC 69 en EBC 90 
Zuur bier is voor de liefhebber, is het te zuur naar je zin, 
gewoon een jong bier er onder mengen en je hebt geuze.
#59
voorsteltopic / Re: Even voorstellen
Laatste bericht door javaboon - april 17, 2020, 07:59:04 AM
Hoi Gavjow,

leuk dat je je hier even voorstelt. Ik ben de beheerder van het forum, zelf ook brouwer. Het is hier heel rustig, ooit is dit forum opgezet om een wat relaxter forum te zijn dan hobbybrouwen, maar blijkbaar is de behoefte er niet zo heel erg. Ik zit nog wat te dubben of ik wel door ga met dit forum.
#60
voorsteltopic / Even voorstellen
Laatste bericht door Gavjow - april 16, 2020, 10:35:54 AM
Hey,

Ik ben Gavin, bier proeven en smaken was al een hobby net als koken.
In deze wil ik het combineren en zelf ook mijn bier gaan brouwen.
Al een boek gelezen over het proces en een aantal brouwerijen bezocht.
Nu is het toch tijd geworden om zelf te gaan brouwen.
Ondertussen 1 brouwpakket gebruikt met een mout extract om te proberen.
Dat was een geslaagd project, nu op naar het echte werk.