Nieuws:

Mocht iemand problemen met het forum hebben mail vooral: [email protected] om dit te melden!

Hoofdmenu

Recente berichten

#41
kloon recepten (Bier) / Re: Berliner Weisse
Laatste bericht door javaboon - augustus 13, 2020, 09:51:30 AM
Is open laten staan buiten een optie voor je? Wel in de winter had ik begrepen...
#42
kloon recepten (Bier) / Berliner Weisse
Laatste bericht door Rudolfus - augustus 12, 2020, 09:42:48 PM
Laag percentage alcohol
3 kg Pilsmout Bio 3 EBC
1.5 kg Tarwemout bio 3.5/5 EBC
2 IBU hop. 30 gram (lage bitterheid)
Fermentis Safale US-05
WY5733 pediococcus (lactobaccilus)
10 liter
12.5 l spoelen

Inmaischen op 53°C 10 minuten
naar 62°C 45 minuten
ondertussen hop toevoegen
naar 68°C 40 minuten
Dan naar 100°C 0 minuten
bij 100°C meteen terug koelen naar 21°C.
vergisten.

N.B.
Ik persoonlijk gooi er Brettanomyces ("wilde" gist bij )
Dit verhoogt de vergistingstijd met een half jaar.
Dit geeft een zuurdere , complexere smaak.
De hop is een ander probleem, persoonlijk wil ik,
een hop met een laag bittergehalte. IBU.
Ik houd niet van bitterheid in mijn bier.
Het origineel komt uit American Sour  Beers.
Het spreekt van Fluggle hop, maar ik gebruik wat ik heb.
Heb een Opal bio van 8.5 IBU gebruikt.
De Fuggle heb ik ook liggen maar over smaak valt te twisten.
Ik wil zo wie zo géén kloonbier, dus kies vaak afwijkende gisten en hop.
Ik wil vooral zuur bier dus ik heb mijn hop sinds Febr.2019 open liggen ,
dus de IBU is een stuk lager. 
Gewoon verpakkingen van 250 gram in een doos plaatsen en regelmatig luchten.
Niet open laten staan, want de partner denkt dan dat het slecht geworden is, en gooit het dan weg ;)
Ik koel dus niet snel terug naar 21°C omdat ik Brettanomyces gebruik maakt dat niets uit,
Alle bactor- en andere vervelende bacteriën , worden door de Brettanomyces geneutraliseerd.
Brettanomyces zorgt altijd voor een aparte smaak, dus hop en gist ,volgens schema's,
is leuk maar Brettanomyces bepaalt toch meer de smaak.
Ik denk wel dat een ALe gist belangrijk is, maar welke?
Ik gebruik meestal gewoon wat ik heb, en heb bij dit recept de laatste gedronken batch,
een WY 1728 Scotisch Ale gebruikt, en dit was naar 9 maanden een heerlijk bier.
En één buisje Brettanomyces gebruik ik altijd bij 2 batches , we hebben de tijd.
#43
Het café / Re: (Bio) recept op maat.
Laatste bericht door Rudolfus - augustus 11, 2020, 12:53:46 PM
Uiteraard, anders zijn we nog appels en peren aan het vergelijken. Extract is een heel ander product, en de samenstelling is dan totaal niet te interpreteren.
#44
Het café / Re: (Bio) recept op maat.
Laatste bericht door javaboon - augustus 10, 2020, 10:40:01 AM
Uit de ton is wel met mout neem ik aan? Geen extract spul?
#45
Het café / (Bio) recept op maat.
Laatste bericht door Rudolfus - augustus 09, 2020, 10:20:10 AM
Heb laatst een recept op maat gekocht.
Ook een recept uit een ton ergens anders gekocht.
Dacht "ik zal eens kijken ,of er een verschil is".
Als je dus het recept op maat koopt, weet je ,deze spullen zijn vers verpakt.
Uit de ton (met tht datum) weet je dat je niet met verse producten werkt.
Beide hadden een perfecte beschrijving, maar wat betreft smaak, 
stak het recept op maat er met kop en schouders bovenuit.
Beide waren goed te drinken, maar de volheid , en het mondgevoel scheelde dag en nacht.
Heb gewoon het pils gepakt, omdat ik wilde vergelijken.
Ligt dit nu aan de kwaliteit van het materiaal, de verschillende grondstoffen. (verschillende mouterij, andere granen)
ik weet het niet, maar het was frappant.
Vrienden hebben het (ton)bier met smaak opgedronken.
Het vers op maat heb ik voor mezelf in de koeling staan.
Mijn leverancier heeft het "bio recept op maat" maar dat heb ik niet gepakt.
Normaal brouw ik alleen bio, met bio mout en bio hop.
Kost wat meer, maar anders kan ik beter bij de slijter bier gaan halen.
Gewoon en bio is appels met peren vergelijken, en mijn leverancier maakt mijn moutstort op maat.
En als ik wil ,is het dan ook meteen geschroot, en dit voor ,in mijn ogen, weinig.
Leuk probeersel, maar houd het nu verder dus weer bij mijn eigen stort.
#46
Recepten (overige) / Re: limoncello
Laatste bericht door Rudolfus - juli 16, 2020, 12:20:03 PM
Grainfather of T500 met still spirits reflux condensor geeft probleemloos 93%.
Het bezit van een stookinstallatie is overigens, zonder vergunning, al strafbaar.
Maar ze zijn wel vrij bij een gespecialiseerde stookwinkel te verkrijgen.
Wie 10 liter Limoncello of iets dergelijks per jaar drinkt,
is voordeliger uit om alcohol te halen bij de slijter.
#47
Recepten (overige) / Re: limoncello
Laatste bericht door javaboon - juli 14, 2020, 08:12:06 AM
96% alcohol zelf stoken is wel moeilijk
#48
Recepten (overige) / limoncello
Laatste bericht door Rudolfus - juli 13, 2020, 08:50:53 PM
Neem één Liter alcohol 96%, schil 8 tot 10 bio-citroenen, haal het wit van de schillen. (bitterheid)
Leg de schillen 6 weken in de alcohol.
Daarna 1200 ml water aan de kook brengen en daar 600gram suiker aan toevoegen.
(Mag ook meer als u van zoeter houd. (tot 750gram))
Af laten koelen, naast de fles (zonder citroenen nu) citroenalcohol.
Dan nu mengen, U hebt dan ongeveer 40%.

Beide dezelfde temperatuur bij mengen, i.v.m. troebelheid.
Geniet ervan. 
(dit kan ook met ananas, sinaasappelschil)

Eigenlijk moet er staan haal uw alcohol in Luxemburg, of Duitsland, 
en laat u niet afzetten door de regeringen van de lage landen.
Goedkoper is zelf stoken maar dat mag dan weer niet van de wet.
#49
Apparatuur / In wat voor apparatuur brouw e...
Laatste bericht door Rudolfus - juli 05, 2020, 12:28:18 PM
Hier de vraag hoe brouw je?

Dit kan dus met vele apparaten en het fermenteren in diverse producten.
Ik gebruik de Grainfather als brouwketel omdat deze ook voor andere doeleinden is te gebruiken. ;D
Dan vergist ik in Grainfather fermentors en Dame-Jeanne's. 
Heb ook in emmers gewerkt, 
maar deze zijn bij (nodige) verplaatsingen niet al te stevig.
#50
het brouwproces / Re: Gisten en hun eigenschappe...
Laatste bericht door Rudolfus - juli 05, 2020, 12:07:42 PM


































































































































































































































































































































































































































































































































































































































White Labs   WLP001 California AleBovengist20-23°C
(vloeibaar)WLP002 English AleBovengist18-20°C
 WLP003 German Ale IIBovengist18-21°C
WLP004 Irish AleBovengist18-20°C
WLP005 British AleBovengist18-21°C
WLP007 Dry English AleBovengist18-21°C
WLP008 East Coast AleBovengist20-23°C
WLP011 European AleBovengist18-21°C
WLP013 London AleBovengist19-22°C
WLP023 Burton AleBovengist20-23°C
WLP028 Edinburgh AleBovengist18-21°C
WLP029 German Ale/KolschBovengist18-21°C
WLP036 Dusseldorf AltBovengist18-21°C
WLP041 Pacific AleBovengist18-20°C
WLP051 California Ale VBovengist19-21°C
WLP060 American Ale BlendBovengist20-22°C
WLP080 Cream Ale BlendBovengist18-21°C
WLP090 San Diego SuperBovengist18-20°C
WLP095 Burlington AleBovengist19-21°C
WLP099 Super High Gravity AleBovengist18-21°C
WLP300 Hefeweizen AleBovengist20-22°C
WLP320 American Hefeweizen ABovengist18-21°C
WLP351 Bavarian Weizen AleBovengist19-21°C
WLP380 Hefeweizen Ale VIBovengist19-21°C
WLP400 Belgian Wit AleBovengist19-23°C
WLP500 Trappist AleBovengist18-22°C
WLP530 Abbey AleBovengist19-22°C
WLP545 Belgian Strong AleBovengist19-22°C
WLP550 Belgian AleBovengist20-26°C
WLP565 Belgian Saison AleBovengist20-24°C
WLP566 Saison II AleBovengist20-26°C
WLP568 Saison Ale BlendBovengist21-27°C
WLP570 Belgian Golden AleBovengist20-24°C
WLP575 Belgian Ale BlendBovengist20-24°C
WLP590 French Saison AleBovengist20-24°C
WLP644 Brettanomyces
Bruxellencis troisLambic gist21-30°C
WLP 645 Brett. ClausseniiLambic gist21-30°C
WLP650 Brett. BruxellensisLambic gist21-30°C
WLP653 Brett. LambicusLambic gist21-30°C
WLP655 Belgian Sour Mix 1Lambic gist21-30°C
WLP665 Flemish Ale BlendLambic gist20-26°C
WLP672 Lactobacillus BrevisLambic gistVoor zuring
WLP677 Lactobacillus DelbrueckiLambic gistVoor zuring
WLP800 Pilsner LagerOndergist10-13°C
WLP802 Czech Budejovice LagerOndergist10-13°C
WLP810 San Francisco LagerOndergist14-18°C
WLP815 Danish LagerOndergist10-13°C
WLP820 Oktoberfest LagerOndergist11-14°C
WLP830 German LagerOndergist10-13°C
WLP833 German Bock LagerOndergist9-13°C
WLP828 Southern German LagerOndergist10-13°C
WLP840 American LagerOndergist10-13°C
WLP850 Copenhagen LagerOndergist10-14°C
WLP862 Cry HavocOndergist20-23°C
WLP940 Mexican LagerOndergist10-13°C
WYEAST1007 German AleHybridegist13-20°C
(vloeibaar)1010 American WheatBovengist14-23°C
1028 London AleBovengist15-22°C
1056 American AleBovengist15-22°C
1084 Irish AleBovengist16-22°C
1098 British AleBovengist18-22°C
1099 Whitbread AleBovengist18-24°C
1187 Ringwood AleBovengist18-23°C
1214 Belgian AbbeyBovengist20-24°C
1272 American Ale IIBovengist15-22°C
1275 Thames ValleyBovengist16-22°C
1318 London Ale IIIBovengist18-23°C
1332 Northwest AleBovengist18-24°C
1335 British Ale IIBovengist17-24°C
1388 Belgian Strong AleBovengist18-27°C
1469 West Yorkshire AleBovengist18-22°C
1728 Scottish AleBovengist13-24°C
1762 Belg Abbey-2Bovengist18-24°C
1968 London ESB AleBovengist18-22°C
2000 Budvar LagerOndergist9-13°C
2001 Urquell LagerOndergist9-13°C
2007 Pilsener LagerOndergist9-13°C
2042 Danish LagerOndergist8-13°C
2112 California LagerOndergist14-20°C
2124 Bohemian LagerOndergist8-22°C
2206 Bavarian LagerOndergist8-14°C
2278 Czech PilsOndergist10-14°C
2308 Munich LagerOndergist9-13°C
2565 KolschHybride gist13-21°C
3056 Bavarian Wheat BlendBovengist18-23°C
3068 Weihenst WheatBovengist18-24°C
3278 Belg LambicLambic gist17-24°C
3333German WheatBovengist17-24°C
3463 Forbidden FruitBovengist17-24°C
3522 Belgian ArdennesBovengist18-24°C
3638 Bavarian WheatBovengist18-24°C
3711 French SaisonBovengist18-25°C
3724 Belgian Saison AleBovengist21-35°C
3763 Roeselaere Ale BlendLambic gist18-30°C
3787 Trap High GravityBovengist18-25°C
3942 Belgian WheatBovengist18-23°C
3944 Belgian WitbierBovengist16-24°C
5112 Brett. Bruxel.Lambic gist15-24°C
5335 LactobacillusLambic gistMelkzuur
5733 PediococcusLambic gistMelkzuur