Nieuws:

Mocht iemand problemen met het forum hebben mail vooral: [email protected] om dit te melden!

Hoofdmenu

Recente berichten

#31
Originele eigen recepten (bier) / Re: Marquise WILHELMINE
Laatste bericht door Rudolfus - december 13, 2021, 08:26:56 AM
Jonkvrouwe van der AA
1 November de volgende .
Zelfde mout , alleen de 49° maischtijd verhoogt naar 30 Min.
Eerste gist Safale  US 05
Na 8 dagen de WLP 653 toegevoegd.
Aangezien de gist  eigenlijk het essentiële verschil maakt, geen apart recept
#32
Originele eigen recepten (bier) / Re: Marquise WILHELMINE
Laatste bericht door Rudolfus - december 13, 2021, 08:22:58 AM
Begin Oktober heb ik dit bier gebotteld, en de smaak was redelijk zuur, (zoals bedoeld).
Heb elke maand even belucht. (5min).
Nu nog een half jaar wachten en kijken of het echt lekker word.
Zie het als een oude Geuze Boon.
De 2016-2017 is heerlijk, de 2017-2018 is nog niet op smaak,
de 2018-2019 is nog niet echt te drinken.
Overigens zijn deze THT tot 2040.
Equestre Cornelia
Ben half Oktober met dezelfde moutverhoudingen begonnen,
alleen het maischschema en de gist veranderd.
49°C 15 min
56°C 30 min
65°C 30 min
72°C 30 min
Spoelen
MJ M76 gist
Na 12 Dagen WY Roeselare
#33
Apparatuur / Re: klarstein Mundschenk 3XL
Laatste bericht door Rudolfus - december 13, 2021, 08:10:14 AM
En hoe bevalt de Mundschenk?
65 Liter is geen klein beetje.
En het optrekken van de mout zal toch ook geen sinecure zijn. :)
Ben benieuwd: Review?
#34
Apparatuur / klarstein Mundschenk 3XL
Laatste bericht door javaboon - september 20, 2021, 05:22:53 PM
Vandaag een Mundschenk 3XL gekocht. Daar gaan we de komende tijd maar eens mee spelen....
#35
Originele eigen recepten (bier) / Re: Imperial wheat stout
Laatste bericht door mathijswildeboer - september 16, 2021, 05:58:27 PM
Javaboon dit recept is voor een vriend bedoeld hij heeft mijn gevraagd om een stout recept te schijven

De hoppen en meeste mout soorten die gebruikt worden heeft hij op voorraad van daar deze keuze(restverwerking). wat betreft het maisschema ontkom ik niet aan een eiwitrust op 52c ivm de grootte hoeveelheid tarwe mouten anders krijg je vlokken en eiwit troebeling in je bier is zijn ervaring. Het bier mag ook niet al te droog worden vandaar de 68c rust .
De gebruikte gist zou het alcohol percentage aan moeten kunnen of het ook daadwerkelijk gaat lukken weet ik ook niet
het recept is nog in de ontwikkelingsfase dus aanpassingen zijn welkom

MVG mathijswildeboer   
#36
Originele eigen recepten (bier) / Re: Imperial wheat stout
Laatste bericht door javaboon - september 16, 2021, 07:19:50 AM
Het lijkt mij een erg moeilijk recept, zowel op de hopgiften als op het maisschema. Wat is je achterliggende gedachte daarbij? Denk je ook dat je vergisting het zo snel haalt met een dergelijk alcohol percentage? 

Of het lekker wordt.... Dat denk ik dan weer wel :-)
#37
Originele eigen recepten (bier) / Imperial wheat stout
Laatste bericht door mathijswildeboer - september 15, 2021, 09:01:34 PM
Hallo

Graag jullie mening over het volgende Stout recept

Sweet Wheat Imperial stout
American-Style Imperial Stout
13.0% / 28 °P
Recept door
Mathijs Wildeboer


Volmout


BIAB (No sparge)
78% efficiëntie
Batchvolume: 25 L
Kooktijd: 60 min


Maischwater: 36.79 L
Totaal water: 36.79 L
Kookvolume: 28.56 L
SG voor koken: 26.1 °P


Kenmerken
Begin SG: 28 °P
Eind SG: 5.3 °P
IBU (Tinseth): 63
BU/GU: 0.53
Kleur: 162 EBC 


Maischen
Mashing in — 48 °C — 0 min
Protine Rest — 52 °C — 20 min
Beta Amylases — 62 °C — 50 min
Beta/Alfa amylases — 68 °C — 30 min
Alfa amylases — 72 °C — 20 min
Mash Out — 78 °C — 5 min


Mouten (12.5 kg)
4 kg (32%) — Weyermann Dark Wheat Malt — Graan — 17 EBC
4 kg (32%) — Weyermann Pilsner — Graan — 3.3 EBC
2 kg (16%) — Weyermann Caramel Wheat Malt — Graan — 125 EBC
1.25 kg (10%) — Weyermann Caraaroma — Graan — 350 EBC
1.25 kg (10%) — Weyermann Chocolate Wheat — Graan — 1050 EBC


Overige (1 kg)
1 kg — Rice Hulls — Toevoeging — 0 EBC


Hop (400 g)
25 g (9 IBU) — Hallertau Tradition 5.9% — Koken — 60 min
25 g (7 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 4.7% — Koken — 60 min
25 g (7 IBU) — Spalter Select 4.7% — Koken — 60 min
25 g (6 IBU) — Tettnang 3.9% — Koken — 60 min
25 g (6 IBU) — Hallertau Tradition 5.9% — Koken — 20 min
25 g (5 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 4.7% — Koken — 20 min
25 g (5 IBU) — Spalter Select 4.7% — Koken — 20 min
25 g (4 IBU) — Tettnang 3.9% — Koken — 20 min
25 g (4 IBU) — Hallertau Tradition 5.9% — Koken — 10 min
25 g (3 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 4.7% — Koken — 10 min
25 g (3 IBU) — Spalter Select 4.7% — Koken — 10 min
25 g (3 IBU) — Tettnang 3.9% — Koken — 10 min
25 g (1 IBU) — Hallertau Tradition 5.9% — Aroma — 20 min whirlpool
25 g (1 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 4.7% — Aroma — 20 min whirlpool
25 g (1 IBU) — Spalter Select 4.7% — Aroma — 20 min whirlpool
25 g (1 IBU) — Tettnang 3.9% — Aroma — 20 min whirlpool

Diversen
5 g — Calcium Chloride (CaCl2) 40% — Maischen
5 g — Epsom Salt (MgSO4) — Maischen


Gist
4 pkg — Lallemand (LalBrew) Nottingham Yeast 82%
598 miljard gistcellen
0.86 miljoen cellen / ml / °P


Vergisten
Hoofdvergisting — 20 °C — 10 dagen
diacetyl rest — 18 °C — 3 dagen
Coldcrash — -1 °C (3 dagen verloop) — 10 dagen


Carbonisatie: 5 g/L


Waterprofiel
Ca2+62
Mg2+15
Na+12
Cl-31
SO42-64
HCO3-173
#38
voorsteltopic / Re: Ff voorstellen
Laatste bericht door javaboon - december 13, 2020, 10:56:06 AM
Hoi Jeroen, leuk dat je er bij komt. We zijn een heel klein forum, maar willen wel lekker vrij en ongedwongen het over brouwen hebben, dus alles mag, niets moet... Ik ben zelf een gelegenheidsbrouwer, heb teveel hobbies tegelijk dus kom er onvoldoende aan toe. Heb een ouderwetse ketel op gas (100 liter) en een 60 liter vergistingsvat in een koelkast als oplossing.
#39
voorsteltopic / Ff voorstellen
Laatste bericht door Jeroenvk - december 12, 2020, 09:11:34 PM
Goeden avond allemaal,
Hierbij stel ik mij even kort voor. Ik ben Jeroen, kom uit Waddinxveen en brouw al een aantal jaren bier. Tegenwoordig met een brewmonk, zowel ketel als gistvat. Ik gebruik een koelkast als klimaatkast. Ook ben ik lid van Brouwvereniging Rotterdam.

Groeten, Jeroen
#40
kloon recepten (Bier) / Re: Berliner Weisse
Laatste bericht door Rudolfus - augustus 13, 2020, 12:15:10 PM
Het zuur bier werd vroeger rond November gemaakt, en dan naar een lange vergistingsperiode gedronken, 
heb nu 3 stuks 20L flessen staan , met bier van November, Februari en Maart. 
Wil in November een jong bier maken om de November te mengen.
Men kan zijn eigen gist buiten vangen, maar voor €10,- voor 2 brouwsels, dan wil ik nog geen risico lopen.
Had deze keer gewoon een glas uit Februari gehaald, en in Maart gegoten, 
En er wordt door mij in elk geval ook een Saccharomyces gist gebruikt, de "wilde" gist vermeerderd sneller, 
en wint het uiteindelijk toch.
Maar een van de volgende bieren ga ik proberen wild te vergisten.
Gewoon mout maken , dit buiten zetten met wat fijnmazig net er over, 
en als het gaat vergisten, een week later een bier Maïschen.
Met een gewone gist beginnen , mocht de wilde gist niet lukken, 
dan heb ik binnen een week een "wilde" gist besteld.
Heb uiteraard ook wat wilde gist in Glycerol ingevroren, en een gedeelte in 0.8% zoutoplossing gedaan.
Schijnt jaren goed te blijven.