Recente berichten

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Originele eigen recepten (bier) / Marquise WILHELMINE
« Laatste bericht door Rudolfus Gepost op juli 05, 2020, 11:27:12 am »
Pale ale mout            Bio  2000gr  6-9 EBC
Tarwemout Ruby       Bio  1000gr  40-60 EBC
Roasted Barley          Bio  500 gr   1000-1400 EBC
Special B                   Bio  500gr     300 EBC
Melanoide mout lgt Bio  500gr      40 EBC

Mangrove Jack M36 Liberty Bell Ale yeast.
Brettanomyces Bruxellensis
50gr Fuggle  Bio 6.04% Pallets
50gr Opal     Bio 8.3%   Pallets
Pallets 9 maanden bij 18°C in trommel.
16 liter start 
7 liter spoelen

Grainfather.

42°C  30min
56°C  30min
65°C  30min
72°C  30min 
Spoelen
 
Hop toevoegen
100°C 50min 
In fermentor af laten koelen tot max 25°C
SG 1050
M36 toevoegen.
Naar ongeveer 1 week (M36 gestopt) de Brettanomyces Bruxellensis toevoegen.
Voordat de Brett toegevoegd wordt verdeelt over 2 Dame-Jeanne's van 15 L en 10 L,
zodat het proces gevolgd kan worden, in een normaal donkere ruimte.

P.S.
Vele zullen zeggen, dat men snel moet koelen, er is een maar....
Brettanomyces lost alles op.
Dit geheel gaat  9 tot 18 maanden vergisten.
Op het moment dat ik dit typ zit ik op 8 maanden, en het bier begint langzaam op smaak te komen.
Het wordt een bier tussen EBC 69 en EBC 90 
Zuur bier is voor de liefhebber, is het te zuur naar je zin, 
gewoon een jong bier er onder mengen en je hebt geuze.
22
voorsteltopic / Re: Even voorstellen
« Laatste bericht door javaboon Gepost op april 17, 2020, 07:59:04 am »
Hoi Gavjow,

leuk dat je je hier even voorstelt. Ik ben de beheerder van het forum, zelf ook brouwer. Het is hier heel rustig, ooit is dit forum opgezet om een wat relaxter forum te zijn dan hobbybrouwen, maar blijkbaar is de behoefte er niet zo heel erg. Ik zit nog wat te dubben of ik wel door ga met dit forum.
23
voorsteltopic / Even voorstellen
« Laatste bericht door Gavjow Gepost op april 16, 2020, 10:35:54 am »
Hey,

Ik ben Gavin, bier proeven en smaken was al een hobby net als koken.
In deze wil ik het combineren en zelf ook mijn bier gaan brouwen.
Al een boek gelezen over het proces en een aantal brouwerijen bezocht.
Nu is het toch tijd geworden om zelf te gaan brouwen.
Ondertussen 1 brouwpakket gebruikt met een mout extract om te proberen.
Dat was een geslaagd project, nu op naar het echte werk.
24
het brouwproces / Re: Gist
« Laatste bericht door javaboon Gepost op november 09, 2019, 11:31:35 pm »
Ben heel nieuwsgierig naar de resultaten. Vergisten met een Bret staat bij mij ook nog op de lijst
25
het brouwproces / Re: Gist
« Laatste bericht door Rudolfus Gepost op november 09, 2019, 06:56:10 pm »
Heb Brettanomyces Bruxellensis gekocht, en ga dit gebruiken in een bier , dat ik voor de helft ga bottelen. 
De andere ga ik dus inverteren met Brett. 
En zo ga ik kijken wat dit over een half jaar tot een jaar voor verschil geeft.
Moest wat Ale gist bestellen en dus meteen wat breetanomyces erbij gekocht. 
Gewoon omdat het kan. 8)
Heb mijn eerste wilde gist mogelijk ook zelf gevangen, maar toen ik mijn agar petrischaaltjes uit de koelkast haalde, om ze te bestrijken, waren ze al vervuild. Petrischaaltjes dus een risico van "vervuiling".  En dus heb ik niet hygiënisch genoeg gewerkt. 
En/of niet lang genoeg doorgekookt.
26
voorsteltopic / Re: Even voorstellen
« Laatste bericht door Rudolfus Gepost op november 09, 2019, 06:43:17 pm »
Welkom Jan.
27
voorsteltopic / Re: Even voorstellen
« Laatste bericht door javaboon Gepost op november 05, 2019, 07:21:17 am »
Hoi Jan, welkom!  We zijn een beetje stil hier op het moment, ik hoop dat je aanwezigheid meer leven in de brouwerij kan brengen :-)
28
voorsteltopic / Even voorstellen
« Laatste bericht door JanvanderVlies Gepost op november 04, 2019, 01:59:11 pm »
Beste Brouwers,
Na een aantal niet actief te zijn geweest op dit forum heb ik me opnieuw aangemeld. Ik heb inmiddels meer dan 20 jaar brouwervaring en vind het leuk om nieuwe dingen te leren, vandaar mijn hernieuwde aanmelding. 
Groet
Jan van der Vlies
29
het brouwproces / Re: Gist
« Laatste bericht door Rudolfus Gepost op augustus 21, 2019, 08:59:08 pm »
Om te starten, heb ik deze zomer al mijn basismaterialen voor gistkweek gehaald.
Proefbuizen, buisjes, ent-naalden, voedingsbodem, gistvoeding, alcoholbrander, magneetroerder. 
De basis is er , de theoretische kennis, is bijgespijkerd. 
Binnenkort volgt de praktijk, met vallen, en opstaan. 
Ik ga er vanuit, dat alles niet meteen vlekkeloos gaat lukken, maar ook de mislukkingen, 
en leermomenten zal ik zeker meenemen in mijn verslag. 
Na elk verslag hoop ik ook adviezen te ontvangen, en  op en aanmerkingen zijn dan ook welkom.
De gebruikte technieken zijn een combinatie van ervaringsverslagen van andere, aangevuld met laboratorium technieken. 
De laboratoriumtechnieken houden vooral in , hygiënisch werken, besmettingsgevaar verminderen, ontsmetten, en werkwijze.
Alles dat door de gewone mens te doen is, zonder hogere studies.
Dus alles ga ik zelf uitvoeren en fotograferen , en hier plaatsen. 
Mijn gistreis van begin tot eind.
Ikzelf ga wilde gist vangen, maar je kan ook gewoon gekochte gist opkweken en gebruiken.  
Maar ik wil geen gistproducent wakker schudden, of tegen de haren instrijken wegens falingen, die waarschijnlijk vooral aan mezelf zullen liggen.
En wie weet, vang ik genoeg verschillende gisten, dan kan ik daar nadien weer een smaakpallet verslag van maken.
Tot binnenkort
30
het brouwproces / Re: Gist
« Laatste bericht door javaboon Gepost op augustus 21, 2019, 08:54:36 pm »
good hunting :-)
Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 10