Nieuws:

Mocht iemand problemen met het forum hebben mail vooral: [email protected] om dit te melden!

Hoofdmenu
-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - Nasdravi

#1
het brouwproces / Re: zaterdag brouwdag
maart 23, 2016, 03:32:31 PM
Bubbelt hier ook flink!
Moeten we tussendoor ook een keer roeren?
#2
het brouwproces / Re: zaterdag brouwdag
maart 20, 2016, 09:18:00 PM
Hi Javaboon,
Bedankt voor de aanvullingen! Heb een beetje last van een informatie overload geloof ik ;-)
#3
het brouwproces / Re: zaterdag brouwdag
maart 20, 2016, 04:49:36 PM
Inderdaad veel geleerd, thanks!!
We hebben een snelle en een ambachtelijke variant gevolgd, dry hoppen en echt brouwen (wet hoppen?).
 
Even het stappenplan wat wij gevolgd hebben:
 
"Wet hoppen", de ambachtelijke manier:

  • Inkopen bij de brouwwinkel, keuzes en nog meer keuzes. Gelukkig hadden we een goede adviseur mee!
  • Schoon maken emmers en ALLE andere zaken met oxi.
  • Schoonmaken met Star San. In emmer, schudden met deksel en paar minuten laten staan. Daarna afspoelen met water.
  • Water in ton opwarmen en tussen 63 en 67 graden houden, gemalen / verschroten mout (in net) erin en even doorroeren.
  • Warmhouden en regelmatig roeren voor 60 minuten.
  • Na 60 minuten net eruit.
  • Suiker er in (2kg) en roeren
  • Maatglas tot 80 vullen, hydrometer er in en getal opschrijven. (eerst tot ongeveer 20 graden laten afkoelen)
  • Goedje laten koken en dan hop in fases erin volgens recept en blijven roeren (75 - 90 minuten)
  • Via warmtewisselaar bier koelen en naar vergistingsemmer overhevelen.
  • Gist er in en dan in koelkast / gloeilamp klima kast.
 
Dry hoppen, de snelle methode:

  • Zak met ipa mengsel in de ton
  • Wat warm water en roeren / oplossen (was buiten koud dus goedje was erg stroperig).
  • Bijvullen met water tot 20 liter en even goed roeren.
  • Maatglas tot 80 vullen. Hydrometer er in en getal opschrijven.
  • Daarna pas gist!! 
  • 50 gr citra hop in specialre sok. (sok eerst goed ontsmetten door te koken!!)
Let op, eerst gisten en de hop na een dag of 3 a 5 erin, max week hop er in hebben.


 
En dan begint het lange wachten ....

Na de leerschool het onvermijdelijke maar beste onderdeel: bierdrinken en sterke verhalen ;-)     Maar let op, pas na gedane zaken!!


Cheers,
  Nasdravi
#4
voorsteltopic / Laat ons allen gezamenlijk bieren.
maart 16, 2016, 09:15:49 AM
Beste hobbybrouwers,

Na jarenlang verzet tegen het idee van nog een hobby er bij ga ook ik voor de bijl.
Ik heb meermaals mooie bieren van een hier bekende brouwer mogen proeven, met als resultaat dat ik toch ook deze mooie bieren zelf wil leren brouwen. Vooral de IPA's zijn mijn favoriet, maar een mooie Porter is ook niet te versmaden ;-)
Zaterdag as zal ik samen met een broer van mij in de leer gaan bij deze bekende brouwer, de verwachtingen zijn hoog gespannen!

Wat het brouwleerproces betreft, hier word ik niet gehinderd door enige kennis vooraf, veel te leren dus ;-)

Cheers mates,
  Nasdravi