brouwforum.nl - het forum voor hobbybrouwers

brouwtechniek => het brouwproces => Topic gestart door: javaboon op maart 16, 2016, 08:29:55 PM

Titel: zaterdag brouwdag
Bericht door: javaboon op maart 16, 2016, 08:29:55 PM
Zaterdag staan er 2 brouwsels op het programma. Een blikbrouw sessie en en volgraan BIAB sessie. Ik hoop op foto's...
Titel: Re: zaterdag brouwdag
Bericht door: Roo op maart 20, 2016, 02:26:19 PM
Was een top dag, veel geleerd!! Thanx!!
En in plaats van 2 brouwsels 3 brouwsels gemaakt. Kan niet wachten om te gaan proeven.  :D
Maar het gaat nog een aantal weken duren.
Titel: Re: zaterdag brouwdag
Bericht door: javaboon op maart 20, 2016, 03:43:36 PM
Was ook reuze gezellig.
Titel: Re: zaterdag brouwdag
Bericht door: Nasdravi op maart 20, 2016, 04:49:36 PM
Inderdaad veel geleerd, thanks!!
We hebben een snelle en een ambachtelijke variant gevolgd, dry hoppen en echt brouwen (wet hoppen?).
 
Even het stappenplan wat wij gevolgd hebben:
 
"Wet hoppen", de ambachtelijke manier:
 
Dry hoppen, de snelle methode:
Let op, eerst gisten en de hop na een dag of 3 a 5 erin, max week hop er in hebben.


 
En dan begint het lange wachten ....

Na de leerschool het onvermijdelijke maar beste onderdeel: bierdrinken en sterke verhalen ;-)     Maar let op, pas na gedane zaken!!


Cheers,
  Nasdravi
Titel: Re: zaterdag brouwdag
Bericht door: javaboon op maart 20, 2016, 08:10:48 PM
Het proces van het mout verwarmen heet maischen. Het water met mout vermengd heet beslag. En het proces van de hop koken heet gewoon koken :)

Dryhoppen is het toevoegen van hop na of tijdens het vergistingsproces.  Het proces wat jij beschrijft heet blikbrouwen in combinatie met dryhoppen.
Titel: Re: zaterdag brouwdag
Bericht door: Nasdravi op maart 20, 2016, 09:18:00 PM
Hi Javaboon,
Bedankt voor de aanvullingen! Heb een beetje last van een informatie overload geloof ik ;-)
Titel: Re: zaterdag brouwdag
Bericht door: javaboon op maart 22, 2016, 09:56:22 PM
het bubbelt lekker in de vergistingskamer. temperatuur verhoogd van 20.4 naar 22.5 om de gist wat actiever te laten worden op het eind
Titel: Re: zaterdag brouwdag
Bericht door: Nasdravi op maart 23, 2016, 03:32:31 PM
Bubbelt hier ook flink!
Moeten we tussendoor ook een keer roeren?
Titel: Re: zaterdag brouwdag
Bericht door: javaboon op maart 24, 2016, 07:11:03 AM
Citaat van: Nasdravi op maart 23, 2016, 03:32:31 PM
Bubbelt hier ook flink!
Moeten we tussendoor ook een keer roeren?
Nee hoor, lekker dicht laten en wachten. #geduld
Titel: Re: zaterdag brouwdag
Bericht door: javaboon op april 12, 2016, 09:43:37 PM
inmiddels zijn we twee weken verder. Het SG is gedaald van 1090 voor enten naar 1012 en dat is boven verwachting goed.  Bottelen dus ! Berekend alcohol% na bottelen vooraf: 9.7 
werkelijk alcohol% na bottelen op basis van SG bepaling: 10.5%
Titel: Re: zaterdag brouwdag
Bericht door: javaboon op april 17, 2016, 09:26:51 AM
Na een weekje gisten op de fles toch even een flesje koud gelegd om te proeven. Het opbouwen van CO2 gaat langzaam merk ik. Er is wel wat prik aanwezig, maar het flesje plopt niet bijster hard. We ligt er een klein laagje gist depot in de fles dus het vordert gestaag. Toch nog even wachten dus. Geduld is een schone zaak.

De smaak was wel erg goed, tikje zoet nog. Proeft niet in de buurt van een duvel, te moutig en veel te veel alcohol. Het maakt niet dat het een minder biertje is, het is echt lekker.