28/12/21
Pale ale mout Bio 2000gr 6-9 EBC
Tarwemout Ruby Bio 1000gr 40-60 EBC
Roasted Barley Bio 500 gr 1000-1400 EBC
Special B Bio 500gr 300 EBC
Melanoide mout lgt Bio 500gr 40 EBC
Brettanomyces buitenlucht
50gr Fuggle Bio 6.04% Pallets
50gr Opal Bio 8.3% Pallets
Pallets 9 maanden bij 18°C in trommel.
16 liter start
7 liter spoelen
Grainfather.
42°C 30min
56°C 30min
65°C 30min
72°C 30min
Spoelen
Hop toevoegen
100°C 50min
Na het hele proces alles in 2 emmers onder een afdak geplaatst , om af te laten koelen.
De 2 emmers apart onder afdak gezet.
Nu afwachten of ik iets "gevangen" heb.
Spannend, wilde beestjes vangen :-D
Na 5 dagen geen reactie in de watersloten, maar de eerste witte puntjes beginnen zich te vormen.
Of dit gist, of iets anders is, de tijd zal het leren.
Ik houd de geïnteresseerde hier, graag, op de hoogte.
Zal wel weer een 2 jaren project worden. :-\ 8)
Graag, ik ben nog niet zo ver dat ik dit biertype wil en kan maken, maar ben wel nieuwsgierig naar de vorderingen.
op 1 Januari 2/3 puntjes wit van 1 mm, 2 dagen later, eilandjes van 2 cm.
En ook het waterslot begint uit evenwicht te komen.
Mijn DJ's van Okt. en Nov. met "wilde" gist uit een potje,
hebben alle 4 een pellicle, de éne meer dan de ander,
maar het is er, en in waterslot een bubbel om de 10 min.
(eerst een U-05 als eerste vergisting.)
Mijn December wort heeft dus géén enkele gistgift gekregen.
Alles gevangen in de buitenlucht.
De eerste puntjes zijn verdreven door flinke luchtbellen.
Het waterslot gaat , zoals verwacht, zeer rustig.
Het is uit evenwicht, maar wachten op een blub, kan een serieuze uitdaging zijn. :)
Brettanomyces, wilde gist, is meer van het rustige soort, dat verder doorvergist dan de Saccharomyces gisten.
Na 18 maanden een SG van 1010 en minder is geen uitzondering.
Geduld is het belangrijkste ingrediënt van alle bieren :D. Interessant hoe anders dit proces is ten opzichte van een kveik gist, die als een turbo in minder dan een dag de boel vergist.