Nieuws:

Mocht iemand problemen met het forum hebben mail vooral: [email protected] om dit te melden!

Hoofdmenu

Recente berichten

#1
het brouwproces / binnenkort..... Mijn eerste re...
Laatste bericht door javaboon - april 25, 2023, 07:44:22 AM
Ben benieuwd, ik ga voor het eerst naar 200 liter brouwen toe.
#2
het brouwproces / Re: sg te laag
Laatste bericht door javaboon - maart 26, 2023, 10:34:05 AM
Suiker toevoegen zorgt zeker voor een stijging van je SG. Het maakt ook dat je smaakprofiel iets verandert (iets droger bier). Ongeveer 10gr/liter uit mijn hoofd (check het even) dus je zou op 200gr suiker komen. Dat is geen enkel probleem om toe te voegen.
#3
het brouwproces / sg te laag
Laatste bericht door Jandez - maart 25, 2023, 09:26:47 PM
Ik ben 20 liter aan het brouwen aan de hand van het basisrecept uit het boek `` Brouw je eigen bier``

Het wort heb ik vanmiddag in het gistvat gedaan en daarna het sg gemeten.  Dat komt in mijn geval neer op 11 plato, terwijl het tussen 12 en 13 plato moet zijn.

Mijn vraag is:
Kan ik suiker toevoegen om in de goede richting te komen en  hoeveel zou het dan moeten zijn. Of is het beter om het zo te laten?
#4
voorsteltopic / upgrade
Laatste bericht door admin - april 03, 2022, 10:25:05 AM
We hebben het forum geupgrade. Daarmee is de taal nog even op engels gezet, dat proberen we te fixen asap.
#5
voorsteltopic / Re: Heuvinger brouwerij
Laatste bericht door javaboon - februari 24, 2022, 09:15:23 AM
Gezellig, leuk dat je jezelf even voorstelt. Ik zie inderdaad een toename van het aantal meldingen omdat het hobbybrouwen forum het niet doet. Geen probleem, het is gewoon leuk om over je hobby te praten. Toch wens ik Jacques veel sterkte bij het fixen van zijn forum.
#6
voorsteltopic / Heuvinger brouwerij
Laatste bericht door Heuvinger brouwerij - februari 23, 2022, 07:06:42 PM
Heuvinger brouwerij komt hier ook maar eens langs.
Dat andere forum schijnt een software probleem te hebben.
Ik brouw nu bijna zo'n 30 jaar alweer, waarvan meer dan 25 jaar in Assen.
Voor het maischen maak ik gebruik van een Hopfengot  30L met een mp-15 pomp.
Koken doe ik buiten in een 40L gammel op propaan.
Mijn favoriet is saison.
Heuvinge was een nederzetting ten zuid oosten van Hooghalen.
#7
voorsteltopic / nieuwe leden
Laatste bericht door javaboon - februari 23, 2022, 09:28:48 AM
Het wordt langzaam aan iets drukker hier, gezellig! Ik hoop dat we samen gezellig over onze hobby kunnen kletsen. Ik probeer de boel hier netjes draaiende te houden. Daarbij hoort in mijn ogen ook een relaxte en terughoudende houding als moderator, maar ik zou het wel fijn vinden om een moderator erbij te hebben. Dus als iemand daar de behoefte aan heeft, hoor ik het graag.
#8
Originele eigen recepten (bier) / Re: Brettanomyces "Daemones in...
Laatste bericht door javaboon - januari 21, 2022, 07:51:05 AM
Geduld is het belangrijkste ingrediënt van alle bieren :D. Interessant hoe anders dit proces is ten opzichte van een kveik gist, die als een turbo in minder dan een dag de boel vergist.
#9
Originele eigen recepten (bier) / Re: Brettanomyces "Daemones in...
Laatste bericht door Rudolfus - januari 21, 2022, 06:13:11 AM
De eerste puntjes zijn verdreven door flinke luchtbellen.
Het waterslot gaat , zoals verwacht, zeer rustig.
Het is uit evenwicht, maar wachten op een blub, kan een serieuze uitdaging zijn. :)
Brettanomyces, wilde gist, is meer van het rustige soort, dat verder doorvergist dan de Saccharomyces gisten.
Na 18 maanden een SG van 1010 en minder is geen uitzondering.
#10
Originele eigen recepten (bier) / Re: Brettanomyces "Daemones in...
Laatste bericht door Rudolfus - januari 03, 2022, 12:10:40 AM
op 1 Januari 2/3 puntjes wit van 1 mm, 2 dagen later, eilandjes van 2 cm.
En ook het waterslot begint uit evenwicht te komen.
Mijn DJ's van Okt. en Nov. met "wilde" gist uit een potje,
hebben alle 4 een pellicle, de éne meer dan de ander,
maar het is er, en in waterslot een bubbel om de 10 min.
(eerst een U-05 als eerste vergisting.)
Mijn December wort heeft dus géén enkele gistgift gekregen.
Alles gevangen in de buitenlucht.