Nieuws:

Mocht iemand problemen met het forum hebben mail vooral: [email protected] om dit te melden!

Hoofdmenu
-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - javaboon

#106
Software / Ervaringen brouwvisie
oktober 25, 2014, 10:02:19 AM
Ben benieuwd hoe de ervaringen zijn met brouwvisie. Ik heb een licentie, maar ben nog niet erg toegekomen aan het uitproberen.
#107
Het café / Re: Logo & stickers
oktober 25, 2014, 09:00:48 AM
ik heb m er maar eens op gezet. Lijkt me wel aardig. Nou nog wat stickers maken  8)
#108
Het café / Re: Logo & stickers
oktober 23, 2014, 11:13:51 PM
Is dit leuk ?
#109
goed idee  ;D
#110
Het café / Re: Logo & stickers
oktober 22, 2014, 06:17:50 AM
als dat abstract kan, zou leuk zijn.
#111
Het café / Re: Logo & stickers
oktober 20, 2014, 10:16:45 PM
is wat te druk :). Moet ook iets "eigens" zijn
#112
Welkom Ravhin, leuk je hier te zien. Dat brouwen moet wel gaan lukken :-D
#113
Als eerste geven we een blik brewferm diablo weg. Het meest gebruikte startersblik.


Wat moet je doen om te winnen? Lid zijn van dit forum, minimaal 3 berichtjes geplaatst hebben en hieronder een berichtje toevoegen waarom je het blik wilt hebben. Het blik wordt na 15 november naar de winnaar toegestuurd.
#114
Apparatuur / Re: Hoe start je met brouwen (blikbrouwen)
oktober 18, 2014, 11:38:22 AM
Het blikbrouwen is eenvoudig. Begin met het warm maken van het blik au bain marie (leg het blik dus in heet water). Na een minuut of 10 a 15 is de inhoud van het blik ook warm en dus een stuk vloeibaarder. Ondertussen kun je je vergistingsemmer schoonmaken en ontsmetten. Als je oxi gebruikt, denk dan goed aan je contacttijd, dus de tijd dat het schoonmaakproduct contact maakt met je emmer. Goed rondschudden 5 minuten lang is bv een goed begin. Daarna uitspoelen met  schoon water. Vervolgens maak je het blik open met een blikopener die je ook hebt schoongemaakt met oxi. Let hier goed op, want een vuile blikopener kan je een besmetting opleveren en daar wordt je niet vrolijk van. Ik heb zelf een schone nieuwe blikopener gekocht en die ontsmet ik nog steeds elke keer. Zelf gebruik ik starsan voor ontsmetten en oxi alleen voor reinigen. Gooi na het openmaken de inhoud van het blik in je vergistingsvat. Vervolgens vul je je blik een keer of 3 met heet water en dat doe je ook in je vat. zodoende maak je het blik goed schoon. Daarna vul je de inhoud van het vat aan met koud water net zo lang totdat je de hoeveelheid vloeistof hebt die op het blik staat vermeld (soms 9 liter, soms 18 liter, soms 23 liter). Als je een iets sterkere smaak wilt, kun je minder water erin doen. Zorg ervoor dat de temperatuur op ongeveer 20 graden zit. Je kunt dat met je hand controleren of met een thermometer. Heel precies steekt dat niet, maar zorg er in ieder geval voor dat het niet te warm is, daar kan de gist niet zo goed tegen. Als je klaar bent met mengen, tap je je maatglas voor 3/4 vol (via het kraantje op je vergistingsemmer, of rechtstreeks uit de emmer scheppen, maar zorg er dan wel voor dat je maatglas ontsmet is!). Meet vervolgens je SG (specifiek gewicht) van je mengsel en schrijf dat op! Het is belangrijk om je uiteindelijke vergisting te controleren. Nu het zakje gist erin gooien, vat dicht doen en goed aandrukken, waterslot erop (vul je met wat kraanwater) en zet vervolgens het vat weg. Je zult zien dat ongeveer tussen 8 en 48 uur het waterslot begint te pruttelen. In het begin zachtjes, maar het zal daarna flink tekeer gaan. Laat het lekker met rust, doorpruttelend en al. Dit kan ergens tussen de 3 en 9 dagen duren of zelfs langer als het vat kouder staat. Uiteindelijk zal het waterslot stilvallen. Dan wordt het langzaamaan tijd om weer een meting te gaan doen, dus maatglas weer voor 3/4 vullen en meten. Je SG zal ergens uitkomen tussen de 1015 en 1005. De meeste blikken die ik gebrouwen heb, zaten rond de 1012. Als je echt veilig wilt zitten, doe je het vat weer dicht en meet je 2 dagen later nog eens. Als je SG gelijk blijft, wordt het tijd om te bottelen.   
#115
Apparatuur / Hoe start je met brouwen (blikbrouwen)
oktober 18, 2014, 09:40:31 AM
Ik ga proberen een beginnershandleiding voor brouwen op te zetten. Ik begin met het opnoemen van een blikbrouw set. We noemen het echte minimum aan spullen wat je nodig hebt voor het starten. Je kunt natuurlijk altijd een starterset bestellen, maar de vraag is of je dat allemaal wel nodig hebt. Wat je in ieder geval nodig hebt:
1) Vergistingsemmer
2) Waterslot
3) SG meter met maatglas of refractometer (refractometer is nauwkeuriger, maar iets lastiger om te gebruiken)
4) fles of emmertje oxi schoonmaakmiddel (is gelijk desinfectans)

Dit is het bare minimum. Met deze drie artikelen kun je brouwen! Je bier bottel je dan in beugelflesjes dus geen kroonkurk apparaat nodig.
Wat zou je er bij kunnen halen om het leven makkelijker te maken
1) Een kroonkurk apparaat
2) Een hevel
3) een vulpijpje
4) Een flesje starsan

Dan is je set Compleet.

Als je je kwaliteit nog verder wilt verbeteren, dan is de aanschaf van een set om temperatuur gecontroleerd te vergisten een hele belangrijke stap voorwaarts. Dat is heel eenvoudig te doen, een oude koelkast of diepvriezer kopen die hoog is zodat eventueel in de toekomst ook een hoog vergistingsvat erin past en een zgn STC-1000 temperatuur controller. Deze controller is heel goedkoop in china te bestellen (+- 15 euro) en regelt de temperatuur in plaats van je koelkast thermostaat. Let wel op dat deze controller in 2 varianten komt, de foute, die alleen verwarmen of koelen kan, en 1 die zowel verwarmen als ook koelen kan, dat is de goede. De koelkast komt aan de koel-zijde en een lamp of verwarmingselement gaat aan de verwarmde zijde.

Later meer.
#116
Het café / Logo & stickers
oktober 18, 2014, 09:29:11 AM
Zijn er mensen die een leuk idee hebben voor een logo voor het forum en een sticker? Dan laat ik stickers maken voor de leden.
#117
Apparatuur / BIAB met een gamel
oktober 12, 2014, 04:29:20 PM
Ik heb een tijdje na zitten denken hoe ik volgraan zou willen gaan brouwen. Uiteindelijk ben ik op een gamel uitgekomen omdat ik deze goedkoop kon aanschaffen en het leuk vond om daar eens wat mee te hobbien. Met de plasmasnijder heb ik de bodem eruit gejast en een aantal convectiegaten bovenin gemaakt. Of die constructie handig is, gaan we binnenkort uitvinden, dan wordt het eerste brouwsel geproduceerd met deze gamel. Tegelijkertijd heb ik een BIAB zak gescoord uit canada. Die is speciaal op maat gemaakt voor de gamel en zoals je op de foto kunt zien, ziet het er niet verkeerd uit.
#118
voorsteltopic / Welkom op dit forum
oktober 12, 2014, 04:20:46 PM
Hallo, welkom op dit forum. Ik ben dit forum begonnen omdat de wijze waarop er op andere fora over bier brouwen een voor mij minder prettige sfeer hing en hangt. Omdat ik ook nogal van de fora ben, heb ik gemeend dit forum te starten. Heb je interesse om mee te doen? Laat het vooral weten, het is altijd leuk om met gelijkgezinden een goede opzet te maken van een forum.