Nieuws:

Mocht iemand problemen met het forum hebben mail vooral: [email protected] om dit te melden!

Hoofdmenu
-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - javaboon

#91
vandaag heel even gesnuffeld aan het vergistingsvat. Ruikt heel erg veelbelovend. Ziet er ook goed uit, lekkere gistschuimkraag erop. De vergisting gaat temperatuurgestuurd op 22 graden.
#92
het brouwproces / paar foto's van een porter in wording
augustus 10, 2015, 12:01:15 AM
Hier een aantal foto's van mijn porter brouw van vandaag.

Het recept:


-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept               : DiekPorter biab
Kenmerk                   : roughue porter
Brouwdatum                : 8/9/2015
Biertype                  : Porter (Robust)
Aantal liters             : 20
Gewenst begin SG          : 1076 (8.2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement        : 0.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater: 32.40 liter
Maischdikte               : 4.47 l/kg
Maischwater               : 0.00 liter
Spoelwater                : -0.00 liter
Kooktijd                  : 90 minuten
Berekende kleur           : 604 EBC(BrouwVisie)
Berekende bitterheid      : 53 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Zwartemout                   3.4 %          0.250 kg       1400 EBC                                                                 
Chocolademout                13.8 %         1.000 kg       900 EBC                                                                     
Caramunich                   27.6 %         2.000 kg       123 EBC                                                                 
Pale alemout                 55.2 %         4.000 kg       6 EBC                                                                   

Massa hop--------------------------------------------------------------
Cascade            5.8 %     70 gr          85 Min.        48 EBU                                                                 
Saaz (CZ)          2.7 %     40 gr          15 Min.        6 EBU                                                                   

Opmerkingen     : Mout storing anders gedaan, 1 kg cara en 1kg special B


Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                 : Mangrove Jack Burton Union M79

Opmerkingen     : -



Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam: enkelstaps 67
Stap 1: 67°C      60 Min.      4.5 l/kg

Opmerkingen     : -



Zoals te zien is op de foto's past het allemaal nog maar net (of net niet). De smaak van het wort was uitstekend, ik kan niet wachten tot deze vergist is en in de fles mag.
#93
het brouwproces / Re: volgranen brouwen
mei 26, 2015, 09:53:11 PM
indertussen het brouwsel laten gisten in de koelkast-vergistingskamer en dan kom je bij de laatste stap bottelen. 5 gram suiker per liter oplossen in wat water, dan het jongbier overhevelen van vergistingsvat naar het bottelvat en dan in de fles. Hier zie je het overhevelen en de slurrie die overblijft in het vergistingsvat. In dit geval een laag van een cm of 4.
#94
het brouwproces / Re: volgranen brouwen
mei 10, 2015, 05:47:19 PM
Hier alvast wat foto's. Methode is BIAB (brew in a Bag) en de ketel is een gamel met daarin gaten gemaakt in de dubbele wand. Uiteindelijk de fout gemaakt om de hop los er in te gooien, terwijl ik een prima hopzak had. Dom, stress van het moment zeg maar. Het bier staat nu lekker te pruttelen in de gecontroleerde vergistingskast.
#95
Het café / lambiek
maart 21, 2015, 11:30:45 AM
Zojuist een 12tal flessen van de eerste Nederlandse lambiek gekocht bij brouwerij Eanske. Ik ben heel erg nieuwsgierig naar dit bier. Oscar, SUCCES!

http://www.brouwerijeanske.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=15&Itemid=165
#96
het brouwproces / volgranen brouwen
december 05, 2014, 08:06:02 AM
Binnenkort ga ik een volgraan brouwsessie doen. Met foto's. Wordt vervolgd....
#97
Het café / Re: Nieuwe brouwerij
november 21, 2014, 07:24:35 AM
Dat is de huidige trend voor bier brouwen. Hipster modegril denk ik.
#99
Gefeliciteerd Rahvin, het blik komt zsm naar je toe.
#100
en de uitslag....
#101
Ok, 2 gegadigden, Rahvin en O-Tempora. Rahvin krijgt kop, O-Tempora munt.
#102
Het café / Re: Logo & stickers
november 02, 2014, 09:36:52 AM
Zo beter?
#103
Het café / Re: Logo & stickers
oktober 31, 2014, 09:36:33 PM
Hahaha, grappig, had heel die vlamingen niet in gedachten. Maar inderdaad, rood wit blauw zou kunnen met een oranje streep wellicht. Zal het weekeinde eens kijken of het mooi wordt. En gelijk even het logo oppoetsen zodat de transparantie beter is en die witte vegen er niet in staan. Dank je voor je input  :D
#104
voorsteltopic / Re: Ook aanwezig duonra
oktober 31, 2014, 09:34:06 PM
Hoi Duonra,

Leuk dat je de moeite hebt genomen om je te registreren. Het is inderdaad voor mij de bedoeling geweest om een alternatief te bieden met een moderne inslag en in een luchtige sfeer. Ik ben zelf nu ook een anderhalf tot twee jaar bezig met brouwen en heb ongeveer 30 liter capaciteit. Volgraan en gecontroleerd vergist.
#105
Apparatuur / IR thermometer
oktober 25, 2014, 10:10:10 AM
Ik heb een IR thermometer gekocht om het brouwproces te volgen. Eens kijken of dat wat gaat worden.

Bij de Lidl, 19,95, met een temperatuur afwijking indicatie t.o.v. de referentie temperatuur (display verkleurt naar andere kleur)