staat nu te pruttelen, gisteren gemaakt met heerlijk weer erbij. Eens kijken of het een lekker biertje wordt.
maischschema is enkelstaps op 63 graden.
-----------------------------------------------------------------------
¦ BrouwVisie Receptrapport ¦
-----------------------------------------------------------------------
Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept : diekebrouw kabouter
Kenmerk : kabouter blond
Brouwdatum : 07-May-16
Biertype : Blond(e)
Aantal liters : 20
Gewenst begin SG : 1070 (7.7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement : 0.0%
Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater: 29.96 liter
Maischdikte : 5.00 l/kg
Maischwater : 0.00 liter
Spoelwater : -0.04 liter
Kooktijd : 75 minuten
Berekende kleur : 11 EBC(BrouwVisie)
Berekende bitterheid : 31 EBU(Glenn Tinseth)
Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout 3 EBC 92.3 % 6.000 kg 3 EBC
Kandijsuiker (bruin) 7.7 % 0.500 kg 10 EBC
Massa hop--------------------------------------------------------------
Cascade 7.0 % 30 gr 75 Min. 29 EBU
Saaz (CZ) 6.0 % 18 gr 15 Min. 7 EBU
Kruiden----------------------------------------------------------------
Koriander Tijdens koken 16 gr 5 Min.
Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort : 3522 Belgian Ardennes
Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam: Algemeen Maischschema
En ik kom net tot de ontdekking dat ik de koriander vergeten ben mee te koken. Dus dat wordt even wennen :-P
En het is uitgeprutteld. Tijd voor bottelen. 11 gram/liter voor flink wat prik.
eerste smaakproef geeft een duvel karakter. Toch de koriander erin de volgende keer :-D
en 11gr/liter bottelsuiker is niet verstandig :-P
11 gram/liter kan wel.. ander gistsoort gebruiken, bijvoorbeeld champagnegist.
Nou, nee, niet voor het bottelen, dan knalt de boel de fles uit :-)
Valt mee, mits voldoende lagerings-tijd en vooral niet te snel bottelen