Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Apparatuur / klarstein Mundschenk 3XL
« Laatste bericht door javaboon Gepost op september 20, 2021, 05:22:53 pm »
Vandaag een Mundschenk 3XL gekocht. Daar gaan we de komende tijd maar eens mee spelen....
2
Originele eigen recepten (bier) / Re: Imperial wheat stout
« Laatste bericht door mathijswildeboer Gepost op september 16, 2021, 05:58:27 pm »
Javaboon dit recept is voor een vriend bedoeld hij heeft mijn gevraagd om een stout recept te schijven

De hoppen en meeste mout soorten die gebruikt worden heeft hij op voorraad van daar deze keuze(restverwerking). wat betreft het maisschema ontkom ik niet aan een eiwitrust op 52c ivm de grootte hoeveelheid tarwe mouten anders krijg je vlokken en eiwit troebeling in je bier is zijn ervaring. Het bier mag ook niet al te droog worden vandaar de 68c rust .
De gebruikte gist zou het alcohol percentage aan moeten kunnen of het ook daadwerkelijk gaat lukken weet ik ook niet
het recept is nog in de ontwikkelingsfase dus aanpassingen zijn welkom

MVG mathijswildeboer   
3
Originele eigen recepten (bier) / Re: Imperial wheat stout
« Laatste bericht door javaboon Gepost op september 16, 2021, 07:19:50 am »
Het lijkt mij een erg moeilijk recept, zowel op de hopgiften als op het maisschema. Wat is je achterliggende gedachte daarbij? Denk je ook dat je vergisting het zo snel haalt met een dergelijk alcohol percentage? 

Of het lekker wordt.... Dat denk ik dan weer wel :-)
4
Originele eigen recepten (bier) / Imperial wheat stout
« Laatste bericht door mathijswildeboer Gepost op september 15, 2021, 09:01:34 pm »
Hallo

Graag jullie mening over het volgende Stout recept

Sweet Wheat Imperial stout
American-Style Imperial Stout
13.0% / 28 °P
Recept door
Mathijs Wildeboer


Volmout


BIAB (No sparge)
78% efficiëntie
Batchvolume: 25 L
Kooktijd: 60 min


Maischwater: 36.79 L
Totaal water: 36.79 L
Kookvolume: 28.56 L
SG voor koken: 26.1 °P


Kenmerken
Begin SG: 28 °P
Eind SG: 5.3 °P
IBU (Tinseth): 63
BU/GU: 0.53
Kleur: 162 EBC 


Maischen
Mashing in — 48 °C — 0 min
Protine Rest — 52 °C — 20 min
Beta Amylases — 62 °C — 50 min
Beta/Alfa amylases — 68 °C — 30 min
Alfa amylases — 72 °C — 20 min
Mash Out — 78 °C — 5 min


Mouten (12.5 kg)
4 kg (32%) — Weyermann Dark Wheat Malt — Graan — 17 EBC
4 kg (32%) — Weyermann Pilsner — Graan — 3.3 EBC
2 kg (16%) — Weyermann Caramel Wheat Malt — Graan — 125 EBC
1.25 kg (10%) — Weyermann Caraaroma — Graan — 350 EBC
1.25 kg (10%) — Weyermann Chocolate Wheat — Graan — 1050 EBC


Overige (1 kg)
1 kg — Rice Hulls — Toevoeging — 0 EBC


Hop (400 g)
25 g (9 IBU) — Hallertau Tradition 5.9% — Koken — 60 min
25 g (7 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 4.7% — Koken — 60 min
25 g (7 IBU) — Spalter Select 4.7% — Koken — 60 min
25 g (6 IBU) — Tettnang 3.9% — Koken — 60 min
25 g (6 IBU) — Hallertau Tradition 5.9% — Koken — 20 min
25 g (5 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 4.7% — Koken — 20 min
25 g (5 IBU) — Spalter Select 4.7% — Koken — 20 min
25 g (4 IBU) — Tettnang 3.9% — Koken — 20 min
25 g (4 IBU) — Hallertau Tradition 5.9% — Koken — 10 min
25 g (3 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 4.7% — Koken — 10 min
25 g (3 IBU) — Spalter Select 4.7% — Koken — 10 min
25 g (3 IBU) — Tettnang 3.9% — Koken — 10 min
25 g (1 IBU) — Hallertau Tradition 5.9% — Aroma — 20 min whirlpool
25 g (1 IBU) — Hallertauer Mittelfrueh 4.7% — Aroma — 20 min whirlpool
25 g (1 IBU) — Spalter Select 4.7% — Aroma — 20 min whirlpool
25 g (1 IBU) — Tettnang 3.9% — Aroma — 20 min whirlpool

Diversen
5 g — Calcium Chloride (CaCl2) 40% — Maischen
5 g — Epsom Salt (MgSO4) — Maischen


Gist
4 pkg — Lallemand (LalBrew) Nottingham Yeast 82%
598 miljard gistcellen
0.86 miljoen cellen / ml / °P


Vergisten
Hoofdvergisting — 20 °C — 10 dagen
diacetyl rest — 18 °C — 3 dagen
Coldcrash — -1 °C (3 dagen verloop) — 10 dagen


Carbonisatie: 5 g/L


Waterprofiel
Ca2+62
Mg2+15
Na+12
Cl-31
SO42-64
HCO3-173
5
voorsteltopic / Re: Ff voorstellen
« Laatste bericht door javaboon Gepost op december 13, 2020, 10:56:06 am »
Hoi Jeroen, leuk dat je er bij komt. We zijn een heel klein forum, maar willen wel lekker vrij en ongedwongen het over brouwen hebben, dus alles mag, niets moet... Ik ben zelf een gelegenheidsbrouwer, heb teveel hobbies tegelijk dus kom er onvoldoende aan toe. Heb een ouderwetse ketel op gas (100 liter) en een 60 liter vergistingsvat in een koelkast als oplossing.
6
voorsteltopic / Ff voorstellen
« Laatste bericht door Jeroenvk Gepost op december 12, 2020, 09:11:34 pm »
Goeden avond allemaal,
Hierbij stel ik mij even kort voor. Ik ben Jeroen, kom uit Waddinxveen en brouw al een aantal jaren bier. Tegenwoordig met een brewmonk, zowel ketel als gistvat. Ik gebruik een koelkast als klimaatkast. Ook ben ik lid van Brouwvereniging Rotterdam.

Groeten, Jeroen
7
kloon recepten (Bier) / Re: Berliner Weisse
« Laatste bericht door Rudolfus Gepost op augustus 13, 2020, 12:15:10 pm »
Het zuur bier werd vroeger rond November gemaakt, en dan naar een lange vergistingsperiode gedronken, 
heb nu 3 stuks 20L flessen staan , met bier van November, Februari en Maart. 
Wil in November een jong bier maken om de November te mengen.
Men kan zijn eigen gist buiten vangen, maar voor €10,- voor 2 brouwsels, dan wil ik nog geen risico lopen.
Had deze keer gewoon een glas uit Februari gehaald, en in Maart gegoten, 
En er wordt door mij in elk geval ook een Saccharomyces gist gebruikt, de "wilde" gist vermeerderd sneller, 
en wint het uiteindelijk toch.
Maar een van de volgende bieren ga ik proberen wild te vergisten.
Gewoon mout maken , dit buiten zetten met wat fijnmazig net er over, 
en als het gaat vergisten, een week later een bier Maïschen.
Met een gewone gist beginnen , mocht de wilde gist niet lukken, 
dan heb ik binnen een week een "wilde" gist besteld.
Heb uiteraard ook wat wilde gist in Glycerol ingevroren, en een gedeelte in 0.8% zoutoplossing gedaan.
Schijnt jaren goed te blijven.
8
kloon recepten (Bier) / Re: Berliner Weisse
« Laatste bericht door javaboon Gepost op augustus 13, 2020, 09:51:30 am »
Is open laten staan buiten een optie voor je? Wel in de winter had ik begrepen...
9
kloon recepten (Bier) / Berliner Weisse
« Laatste bericht door Rudolfus Gepost op augustus 12, 2020, 09:42:48 pm »
Laag percentage alcohol
3 kg Pilsmout Bio 3 EBC
1.5 kg Tarwemout bio 3.5/5 EBC
2 IBU hop. 30 gram (lage bitterheid)
Fermentis Safale US-05
WY5733 pediococcus (lactobaccilus)
10 liter
12.5 l spoelen
 
Inmaischen op 53°C 10 minuten
 naar 62°C 45 minuten
ondertussen hop toevoegen
naar 68°C 40 minuten
Dan naar 100°C 0 minuten
bij 100°C meteen terug koelen naar 21°C.
vergisten.

N.B.
Ik persoonlijk gooi er Brettanomyces ("wilde" gist bij )
Dit verhoogt de vergistingstijd met een half jaar.
Dit geeft een zuurdere , complexere smaak.
De hop is een ander probleem, persoonlijk wil ik,
een hop met een laag bittergehalte. IBU.
Ik houd niet van bitterheid in mijn bier.
Het origineel komt uit American Sour  Beers.
Het spreekt van Fluggle hop, maar ik gebruik wat ik heb.
Heb een Opal bio van 8.5 IBU gebruikt.
De Fuggle heb ik ook liggen maar over smaak valt te twisten.
Ik wil zo wie zo géén kloonbier, dus kies vaak afwijkende gisten en hop.
Ik wil vooral zuur bier dus ik heb mijn hop sinds Febr.2019 open liggen ,
dus de IBU is een stuk lager. 
Gewoon verpakkingen van 250 gram in een doos plaatsen en regelmatig luchten.
Niet open laten staan, want de partner denkt dan dat het slecht geworden is, en gooit het dan weg ;)
Ik koel dus niet snel terug naar 21°C omdat ik Brettanomyces gebruik maakt dat niets uit,
Alle bactor- en andere vervelende bacteriën , worden door de Brettanomyces geneutraliseerd.
Brettanomyces zorgt altijd voor een aparte smaak, dus hop en gist ,volgens schema's,
 is leuk maar Brettanomyces bepaalt toch meer de smaak.
Ik denk wel dat een ALe gist belangrijk is, maar welke?
Ik gebruik meestal gewoon wat ik heb, en heb bij dit recept de laatste gedronken batch,
een WY 1728 Scotisch Ale gebruikt, en dit was naar 9 maanden een heerlijk bier.
En één buisje Brettanomyces gebruik ik altijd bij 2 batches , we hebben de tijd.
10
Het café / Re: (Bio) recept op maat.
« Laatste bericht door Rudolfus Gepost op augustus 11, 2020, 12:53:46 pm »
Uiteraard, anders zijn we nog appels en peren aan het vergelijken. Extract is een heel ander product, en de samenstelling is dan totaal niet te interpreteren.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10