Nieuws:

Mocht iemand problemen met het forum hebben mail vooral: [email protected] om dit te melden!

Hoofdmenu
-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Berichten - javaboon

#61
Software / brouwvisie of brouwhulp?
juni 12, 2016, 10:34:00 AM
Ik ben al een tijdje aan het stoeien met brouwsoftware en begin langzaam van brouwvisie naar brouwhulp te neigen. Deze werkt intuïtiever en er zitten minder onhandige dingen in. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.
#62
Karma / wat wordt de nieuwe Karma?
juni 12, 2016, 10:28:38 AM
Wie heeft er een idee wat de nieuwe karma moet worden?
#63
marktplaats / biab zakken, peiling voor interesse
juni 02, 2016, 08:03:24 AM
Zijn er nog mensen geïnteresseerd in brew in a bag (biab) zakken ? Welk formaat zou je willen hebben ?
#64
marktplaats / Re: gamellen te koop
juni 02, 2016, 07:57:48 AM
Nog 1 gamel over. Wie maakt me los?
#66
kloon recepten (Bier) / Re: chouffe kloon
mei 24, 2016, 07:17:29 AM
eerste smaakproef geeft een duvel karakter. Toch de koriander erin de volgende keer :-D
#67
kloon recepten (Bier) / Re: chouffe kloon
mei 14, 2016, 11:06:22 AM
En het is uitgeprutteld. Tijd voor bottelen. 11 gram/liter voor flink wat prik.
#68
Lastig te zeggen. Zit er enig depot onderin de fles? Dan zou het een gist of melkzuurbacterie kunnen zijn die de suiker omzet in alcohol. Sprankelen is een teken van Co2 en dus van enige vorm van vergisting.
#69
kloon recepten (Bier) / Re: chouffe kloon
mei 08, 2016, 09:22:08 AM
En ik kom net tot de ontdekking dat ik de koriander vergeten ben mee te koken. Dus dat wordt even wennen :-P
#70
kloon recepten (Bier) / chouffe kloon
mei 08, 2016, 09:20:14 AM
staat nu te pruttelen, gisteren gemaakt met heerlijk weer erbij. Eens kijken of het een lekker biertje wordt.

maischschema is enkelstaps op 63 graden.


-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept               : diekebrouw kabouter
Kenmerk                   : kabouter blond
Brouwdatum                : 07-May-16
Biertype                  : Blond(e)
Aantal liters             : 20
Gewenst begin SG          : 1070 (7.7 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement        : 0.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater: 29.96 liter
Maischdikte               : 5.00 l/kg
Maischwater               : 0.00 liter
Spoelwater                : -0.04 liter
Kooktijd                  : 75 minuten
Berekende kleur           : 11 EBC(BrouwVisie)
Berekende bitterheid      : 31 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Pilsmout 3 EBC               92.3 %         6.000 kg       3 EBC                                                                      
Kandijsuiker (bruin)         7.7 %          0.500 kg       10 EBC                                                                           

Massa hop--------------------------------------------------------------
Cascade            7.0 %     30 gr          75 Min.        29 EBU                                                                  
Saaz (CZ)          6.0 %     18 gr          15 Min.        7 EBU                                                                    

Kruiden----------------------------------------------------------------
Koriander          Tijdens koken            16 gr          5 Min.                                                                     

Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                 : 3522 Belgian Ardennes

Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam: Algemeen Maischschema
#71
marktplaats / gamellen te koop
mei 05, 2016, 05:24:40 PM
Ik heb nog 3 gamellen te koop, 40 liter uitvoering, de welbekende versie gegalvaniseerd, met RVS binnenkant. 1 van de 3 is al gemodificeerd (bodem eruit en gaten aan de zijkant) en staat hier op het forum in gebruik  ( zie https://www.brouwforum.nl/index.php/topic,22.0.html )


vraagprijs 60 euro per stuk
#72
het brouwproces / Re: Hoeveel liter spoelwater
mei 05, 2016, 10:32:22 AM
Citaat van: Rick1989 op mei 04, 2016, 11:20:27 PM
Hoi javaboon

Ik ga een blond bier maken met 6 kg pilsmout, 60 gram brewers gold hop, 10 gram koriander en als gist 11 gram belle saison gist.
20 liter.

Dan zou het 20 +7 + 4,5 is 31,5 liter water betekenen. Dan 21,5 liter maishwater en 10 liter spoelwater. 

Zelf doe ik alleen maar BIAB, oftewel al het water in 1x in de pan en het maischen in een brouwzak die je er uit takelt. Het iets lagere rendement weegt niet op tegen het gemak er van :)

Het klinkt als een interessant recept, waarom kies je voor belle saison gist?
#73
het brouwproces / Re: Hoeveel liter spoelwater
mei 04, 2016, 11:01:59 PM
Het hangt een beetje van je recept af, maar richtlijn algemeen:
35% verlies door koken, co2 omzetting en sediment in je bier en graanstort verlies ongeveer 3/4 * aantal kilo stort in liters.

Voorbeeld:

Stel je wilt 20 liter bier hebben. je graanstort is 4 kilogram Dan heb je totaal nodig aan water:
20* 0,35 is 7 liter
3/4 * 4 kg is 3 liter water

plus je 20 liter bier, maakt totaal 30 liter water wat benodigd is. Voor spoelwater zou ik dan 1/3 nemen en dus 20 liter maischwater en 10 liter spoel.

Overigens kun je ook gewoon 30 liter maschen en niet spoelen. Dan is je rendement wat lager maar het is wel handiger (bijvoorbeeld via een BIAB)
#74
het brouwproces / Re: zaterdag brouwdag
april 17, 2016, 09:26:51 AM
Na een weekje gisten op de fles toch even een flesje koud gelegd om te proeven. Het opbouwen van CO2 gaat langzaam merk ik. Er is wel wat prik aanwezig, maar het flesje plopt niet bijster hard. We ligt er een klein laagje gist depot in de fles dus het vordert gestaag. Toch nog even wachten dus. Geduld is een schone zaak.

De smaak was wel erg goed, tikje zoet nog. Proeft niet in de buurt van een duvel, te moutig en veel te veel alcohol. Het maakt niet dat het een minder biertje is, het is echt lekker.
#75
Het café / duvel tasting box
april 15, 2016, 09:12:26 PM
Wie heeft deze al gehad? Ik ben nieuwsgierig naar de smaken.