Nieuws:

Mocht iemand problemen met het forum hebben mail vooral: [email protected] om dit te melden!

Hoofdmenu
-menu

Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Toon bijdragen-menu

Topics - javaboon

#21
het brouwproces / zaterdag brouwdag
maart 16, 2016, 08:29:55 PM
Zaterdag staan er 2 brouwsels op het programma. Een blikbrouw sessie en en volgraan BIAB sessie. Ik hoop op foto's...
#22
Originele eigen recepten (bier) / skonvart roughue porter
augustus 10, 2015, 04:51:40 PM

-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept               : DiekPorter biab
Kenmerk                   : roughue porter
Brouwdatum                : 8/9/2015
Biertype                  : Porter (Robust)
Aantal liters             : 20
Gewenst begin SG          : 1076 (8.2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement        : 0.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater: 32.40 liter
Maischdikte               : 4.47 l/kg
Maischwater               : 0.00 liter
Spoelwater                : -0.00 liter
Kooktijd                  : 90 minuten
Berekende kleur           : 604 EBC(BrouwVisie)
Berekende bitterheid      : 53 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Zwartemout                   3.4 %          0.250 kg       1400 EBC                                                                 
Chocolademout                13.8 %         1.000 kg       900 EBC                                                                     
Caramunich                   27.6 %         2.000 kg       123 EBC                                                                 
Pale alemout                 55.2 %         4.000 kg       6 EBC                                                                   

Massa hop--------------------------------------------------------------
Cascade            5.8 %     70 gr          85 Min.        48 EBU                                                                 
Saaz (CZ)          2.7 %     40 gr          15 Min.        6 EBU                                                                   

Opmerkingen     : -


Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                 : 1335 British Ale II

Opmerkingen     : -



Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam: enkelstaps 67
Stap 1: 67°C      60 Min.      4.5 l/kg

Opmerkingen     : -


#23
het brouwproces / paar foto's van een porter in wording
augustus 10, 2015, 12:01:15 AM
Hier een aantal foto's van mijn porter brouw van vandaag.

Het recept:


-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept               : DiekPorter biab
Kenmerk                   : roughue porter
Brouwdatum                : 8/9/2015
Biertype                  : Porter (Robust)
Aantal liters             : 20
Gewenst begin SG          : 1076 (8.2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement        : 0.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater: 32.40 liter
Maischdikte               : 4.47 l/kg
Maischwater               : 0.00 liter
Spoelwater                : -0.00 liter
Kooktijd                  : 90 minuten
Berekende kleur           : 604 EBC(BrouwVisie)
Berekende bitterheid      : 53 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
Zwartemout                   3.4 %          0.250 kg       1400 EBC                                                                 
Chocolademout                13.8 %         1.000 kg       900 EBC                                                                     
Caramunich                   27.6 %         2.000 kg       123 EBC                                                                 
Pale alemout                 55.2 %         4.000 kg       6 EBC                                                                   

Massa hop--------------------------------------------------------------
Cascade            5.8 %     70 gr          85 Min.        48 EBU                                                                 
Saaz (CZ)          2.7 %     40 gr          15 Min.        6 EBU                                                                   

Opmerkingen     : Mout storing anders gedaan, 1 kg cara en 1kg special B


Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                 : Mangrove Jack Burton Union M79

Opmerkingen     : -



Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam: enkelstaps 67
Stap 1: 67°C      60 Min.      4.5 l/kg

Opmerkingen     : -



Zoals te zien is op de foto's past het allemaal nog maar net (of net niet). De smaak van het wort was uitstekend, ik kan niet wachten tot deze vergist is en in de fles mag.
#24
Het café / lambiek
maart 21, 2015, 11:30:45 AM
Zojuist een 12tal flessen van de eerste Nederlandse lambiek gekocht bij brouwerij Eanske. Ik ben heel erg nieuwsgierig naar dit bier. Oscar, SUCCES!

http://www.brouwerijeanske.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=15&Itemid=165
#25
het brouwproces / volgranen brouwen
december 05, 2014, 08:06:02 AM
Binnenkort ga ik een volgraan brouwsessie doen. Met foto's. Wordt vervolgd....
#27
Apparatuur / IR thermometer
oktober 25, 2014, 10:10:10 AM
Ik heb een IR thermometer gekocht om het brouwproces te volgen. Eens kijken of dat wat gaat worden.

Bij de Lidl, 19,95, met een temperatuur afwijking indicatie t.o.v. de referentie temperatuur (display verkleurt naar andere kleur)
#28
Software / Ervaringen brouwvisie
oktober 25, 2014, 10:02:19 AM
Ben benieuwd hoe de ervaringen zijn met brouwvisie. Ik heb een licentie, maar ben nog niet erg toegekomen aan het uitproberen.
#29
Als eerste geven we een blik brewferm diablo weg. Het meest gebruikte startersblik.


Wat moet je doen om te winnen? Lid zijn van dit forum, minimaal 3 berichtjes geplaatst hebben en hieronder een berichtje toevoegen waarom je het blik wilt hebben. Het blik wordt na 15 november naar de winnaar toegestuurd.
#30
Apparatuur / Hoe start je met brouwen (blikbrouwen)
oktober 18, 2014, 09:40:31 AM
Ik ga proberen een beginnershandleiding voor brouwen op te zetten. Ik begin met het opnoemen van een blikbrouw set. We noemen het echte minimum aan spullen wat je nodig hebt voor het starten. Je kunt natuurlijk altijd een starterset bestellen, maar de vraag is of je dat allemaal wel nodig hebt. Wat je in ieder geval nodig hebt:
1) Vergistingsemmer
2) Waterslot
3) SG meter met maatglas of refractometer (refractometer is nauwkeuriger, maar iets lastiger om te gebruiken)
4) fles of emmertje oxi schoonmaakmiddel (is gelijk desinfectans)

Dit is het bare minimum. Met deze drie artikelen kun je brouwen! Je bier bottel je dan in beugelflesjes dus geen kroonkurk apparaat nodig.
Wat zou je er bij kunnen halen om het leven makkelijker te maken
1) Een kroonkurk apparaat
2) Een hevel
3) een vulpijpje
4) Een flesje starsan

Dan is je set Compleet.

Als je je kwaliteit nog verder wilt verbeteren, dan is de aanschaf van een set om temperatuur gecontroleerd te vergisten een hele belangrijke stap voorwaarts. Dat is heel eenvoudig te doen, een oude koelkast of diepvriezer kopen die hoog is zodat eventueel in de toekomst ook een hoog vergistingsvat erin past en een zgn STC-1000 temperatuur controller. Deze controller is heel goedkoop in china te bestellen (+- 15 euro) en regelt de temperatuur in plaats van je koelkast thermostaat. Let wel op dat deze controller in 2 varianten komt, de foute, die alleen verwarmen of koelen kan, en 1 die zowel verwarmen als ook koelen kan, dat is de goede. De koelkast komt aan de koel-zijde en een lamp of verwarmingselement gaat aan de verwarmde zijde.

Later meer.
#31
Het café / Logo & stickers
oktober 18, 2014, 09:29:11 AM
Zijn er mensen die een leuk idee hebben voor een logo voor het forum en een sticker? Dan laat ik stickers maken voor de leden.
#32
Apparatuur / BIAB met een gamel
oktober 12, 2014, 04:29:20 PM
Ik heb een tijdje na zitten denken hoe ik volgraan zou willen gaan brouwen. Uiteindelijk ben ik op een gamel uitgekomen omdat ik deze goedkoop kon aanschaffen en het leuk vond om daar eens wat mee te hobbien. Met de plasmasnijder heb ik de bodem eruit gejast en een aantal convectiegaten bovenin gemaakt. Of die constructie handig is, gaan we binnenkort uitvinden, dan wordt het eerste brouwsel geproduceerd met deze gamel. Tegelijkertijd heb ik een BIAB zak gescoord uit canada. Die is speciaal op maat gemaakt voor de gamel en zoals je op de foto kunt zien, ziet het er niet verkeerd uit.
#33
voorsteltopic / Welkom op dit forum
oktober 12, 2014, 04:20:46 PM
Hallo, welkom op dit forum. Ik ben dit forum begonnen omdat de wijze waarop er op andere fora over bier brouwen een voor mij minder prettige sfeer hing en hangt. Omdat ik ook nogal van de fora ben, heb ik gemeend dit forum te starten. Heb je interesse om mee te doen? Laat het vooral weten, het is altijd leuk om met gelijkgezinden een goede opzet te maken van een forum.