Nieuws:

Mocht iemand problemen met het forum hebben mail vooral: [email protected] om dit te melden!

Hoofdmenu

Brettanomyces "Daemones in Domum" en "Domus Dolce Domus"

Gestart door Rudolfus, december 31, 2021, 10:54:17 AM

Vorige topic - Volgende topic

Rudolfus

28/12/21

Pale ale mout            Bio  2000gr  6-9 EBC
Tarwemout Ruby       Bio  1000gr  40-60 EBC
Roasted Barley          Bio  500 gr   1000-1400 EBC
Special B                   Bio  500gr     300 EBC
Melanoide mout lgt Bio  500gr      40 EBC


Brettanomyces buitenlucht
50gr Fuggle  Bio 6.04% Pallets
50gr Opal     Bio 8.3%   Pallets
Pallets 9 maanden bij 18°C in trommel.
16 liter start 
7 liter spoelen

Grainfather.

42°C  30min
56°C  30min
65°C  30min
72°C  30min 
Spoelen
 
Hop toevoegen
100°C 50min 
Na het hele proces alles in 2 emmers onder een afdak geplaatst , om af te laten koelen.
De 2 emmers apart onder afdak gezet.
Nu afwachten of ik iets "gevangen" heb. 
In 3 weken bier brouwen is als een one night stand. Voorbij voor het interessant wordt.
Zuur bier brouwen is als een echte relatie, het wordt beter met de tijd.

javaboon


Rudolfus

Na 5 dagen geen reactie in de watersloten, maar de eerste witte puntjes beginnen zich te vormen.
Of dit gist, of iets anders is, de tijd zal het leren.
Ik houd de geïnteresseerde hier, graag, op de hoogte.
Zal wel weer een 2 jaren project worden. :-\ 8)
In 3 weken bier brouwen is als een one night stand. Voorbij voor het interessant wordt.
Zuur bier brouwen is als een echte relatie, het wordt beter met de tijd.

javaboon

Graag, ik ben nog niet zo ver dat ik dit biertype wil en kan maken, maar ben wel nieuwsgierig naar de vorderingen.

Rudolfus

op 1 Januari 2/3 puntjes wit van 1 mm, 2 dagen later, eilandjes van 2 cm.
En ook het waterslot begint uit evenwicht te komen.
Mijn DJ's van Okt. en Nov. met "wilde" gist uit een potje,
hebben alle 4 een pellicle, de éne meer dan de ander,
maar het is er, en in waterslot een bubbel om de 10 min.
(eerst een U-05 als eerste vergisting.)
Mijn December wort heeft dus géén enkele gistgift gekregen.
Alles gevangen in de buitenlucht.
In 3 weken bier brouwen is als een one night stand. Voorbij voor het interessant wordt.
Zuur bier brouwen is als een echte relatie, het wordt beter met de tijd.

Rudolfus

De eerste puntjes zijn verdreven door flinke luchtbellen.
Het waterslot gaat , zoals verwacht, zeer rustig.
Het is uit evenwicht, maar wachten op een blub, kan een serieuze uitdaging zijn. :)
Brettanomyces, wilde gist, is meer van het rustige soort, dat verder doorvergist dan de Saccharomyces gisten.
Na 18 maanden een SG van 1010 en minder is geen uitzondering.
In 3 weken bier brouwen is als een one night stand. Voorbij voor het interessant wordt.
Zuur bier brouwen is als een echte relatie, het wordt beter met de tijd.

javaboon

Geduld is het belangrijkste ingrediënt van alle bieren :D. Interessant hoe anders dit proces is ten opzichte van een kveik gist, die als een turbo in minder dan een dag de boel vergist.