Nieuws:

Mocht iemand problemen met het forum hebben mail vooral: [email protected] om dit te melden!

Hoofdmenu

de vraag van vandaag

Gestart door bonny himzelluf, mei 26, 2019, 08:29:48 PM

Vorige topic - Volgende topic

bonny himzelluf

wat is het verschil tussen een electrische brouwketel van klarstein, arsegan, brewmonk en nog een paar merken, behalve prijsverschil? ik bedoel meer zit er kwaliteits verschil in? en kun je dit merken met de te brouwen bieren?


ook was ik nieuwschierig of er een verschil zit in een aluminium pan en een rvs pan?
hoor graag van u allen.

mvg Bonny

javaboon

Ik heb niet heel veel verstand van de electrische varianten, behalve wat ik lees van anderen. Wat ik heb begrepen is het vooral de keuze tussen 30 of 50 liter wat je beperkt in de keuze en voor de rest is het allemaal redelijk hetzelfde. Let wel op dat je hele zware bieren misschien niet zo goed kunt brouwen met die dingen, ivm je beslagdikte.

Wat verschil tussen aluminium en RVS betreft: daar moet je rekening houden met 2 dingen: 1) aluminium is wat kwetsbaarder voor beschadigingen aan de binnenzijde en is ook wat ruwer aan de binnenzijde, dus alleen gebruiken voor het maischen en koken ivm het reinigen van je materialen. en 2) Aluminium koelt sneller af en warmt sneller op dan RVS dus is anders qua omgang met verwarmen. Het zal niet heel veel schelen omdat aluminium vaak wat dikwandiger is. Mijn ervaring is gebruik rvs.

bonny himzelluf

de 100 liter ketel die ik gekocht is, blijkt van aluminium te zijn, vandaar mijn vraag

javaboon

Hoeft op zich geen probleem te zijn. Goede brander erbij en als het afkoelen echt hard gaat een mantel er omheen (let er wel op dat die vuurbestendig is, iets van glaswol bv en niet helemaal tot onder). 

Mijn pan komt bij menno vandaan overigens (https://www.marktplaats.nl/a/huis-en-inrichting/keuken-potten-en-pannen/m1274207477-100-liter-kookpan-brouwketel-brouwpan-kookketel.html)

bonny himzelluf

ik heb vandaag een arsegan easybrew van 50 liter voor weinig op de kop kunnen tikken, hier zaten nog geopende zakjes met pils mout in.afgesloten in een doos. deze zijn houdbaar tot september 2019. kan ik de geopende nog gebruiken of alleen de dichte afgesloten zakken?

Rudolfus

Het risico dat de constante zuurstoftoegang de smaak heeft aangetast is zeker aanwezig.
Dan heb je nog de temperatuurverschillen, deze kunnen ook de smaak veranderen.
Maar ik ben vooral voorzichtig bij dit soort zaken, vanwege de meelmot. en andere besmettingen.
Dichte verpakkingen garanderen ook niet alles, maar persoonlijk gaat mijn voorkeur daar naar uit.
Verpakkingen van andere gebruik ik zo wie zo niet omdat ik niet weet hoe het opgeslagen is geweest.
Koop je commercieel, en in mijn geval ,indien aanwezig, biologisch geteeld, dan is de kans op besmetting het kleinst.
Bio heeft ,wegens geen enkele bestrijdingsmiddelen toelating,
mogelijk ook een snellere kans van besmetting. 
Daar tegenover staat een andere smaakervaring.
In 3 weken bier brouwen is als een one night stand. Voorbij voor het interessant wordt.
Zuur bier brouwen is als een echte relatie, het wordt beter met de tijd.

javaboon

Volgens mij gewoon prima te gebruiken. De grote verpakkingen van 25 kg zijn ook niet luchtdicht. De smaak kan ietsjes anders zijn, dus voor reproduceerbaarheid van een bepaald recept misschien niet heel handig, alhoewel je daar tussen batches mout ook verschillen hebt. Maar voor een "restjesbier" prima spul hoor. Leuk om mee te expirimenteren.