Nieuws:

Mocht iemand problemen met het forum hebben mail vooral: [email protected] om dit te melden!

Hoofdmenu

lambiek

Gestart door javaboon, maart 21, 2015, 11:30:45 AM

Vorige topic - Volgende topic

javaboon

Zojuist een 12tal flessen van de eerste Nederlandse lambiek gekocht bij brouwerij Eanske. Ik ben heel erg nieuwsgierig naar dit bier. Oscar, SUCCES!

http://www.brouwerijeanske.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=15&Itemid=165

Rudolfus

Voor de niet kenners onder ons. Lambiek of Lambic is een bier dat ontstaat door wilde vergisting.
Er zijn meer dan 75 verschillende wilde gistsoorten, en deze hebben allen hun eigen smaak en fermenterings gedrag.
Vele "wilde" gisten worden nu ook gewoon verkocht.
Lambiek werd vroeger traditioneel tussen eind September en half April gebrouwen.
De eerste nieuwe gemoute granen werden hiervoor gebruikt, met de overschot van hop van de vorige hopoogst.
Vergisting duurt vaak vele maanden.
Lambiek wordt gebrouwen met veel gerst en ongemoute tarwe.
30% tarwe is een vereiste voor de commerciële, maar de gewone hobbybrouwer kan natuurlijk doen wat hij wil. 
Voor hop wordt hop gebruikt van meer dan een jaar oud, en bewaard buiten de vriezer.
Doordat de hop oud is, heeft deze minder Alfazuren, dus minder bitterstof, maar wel blijft de smaak behouden.
Het geheel wordt op eiken vaten of Foeders gerijpt. 
Vaak ontstaat zo een zuurder bier. 
Gaat men de Lambiek mengen, met ander bier, wat vaak een stuk jonger is, dan krijgt men Geuze.
Geuze maken is een kunst, omdat men vaak bieren van verschillende brouwers gebruikt en dus afhankelijk is van andere.
Een Lambiek heeft overigens amper een schuimkraag. 
Voegt men zure kersen (krieken), of hun vocht toe, dan bekomt men de bekend Kriek.
In 3 weken bier brouwen is als een one night stand. Voorbij voor het interessant wordt.
Zuur bier brouwen is als een echte relatie, het wordt beter met de tijd.